El Sender dels Ratapatxets del GEPEC-EdC

Punt d'observació 4

Caixa niu especial de dues entrades Schwegler 2FN

  • Dimensions: 16 cm de diàmetre x 36 cm d’altura 
  • Pes: 4,9 kg
  • Materials: Barreja de fusta i ciment


Amb un nivell intermig afegit, aquest refugi aporta una major protecció als ratpenats no només davant dels depredadors, sinó també de les fonts de llum. Compta també amb dues entrades (una frontal i l’altre a la part inferior) que faciliten l’accés.

A la pràctica s’ha vist que aquest refugi el freqüenten ratpenats forestals del gènere Nyctalus, com podria ser el nòctul petit (Nyctalus leisleri). Aquesta espècie té una longitud total (cap i cos) entre 48 i 70 mm, envergadura alar que oscil·la entre 260 i 340 mm, avantbraç entre 37 i 47 i cua entre 35 i 48 mm. Sol pesar entre 11 i 20 g, i el seu pèl és generalment dens i bicolor.

Informa’t!

Al món hi ha més de 1400 espècies diferents de ratpenat, la qual cosa converteix aquest grup en el segon més divers pel que fa a mamífers després dels rosegadors. A la Península Ibèrica podem arribar a trobar fins a 32 espècies de ratpenat.

Tot i la creença popular, els ratpenats no són cecs. De fet, la major part de ratpenats tenen els ulls prou desenvolupats per veure-hi de dia, mentre que de nit utilitzen ultrasons per guiar-se en la foscor.

Actua!

Moltes poblacions de ratpenats han gairebé desaparegut a causa de l’activitat humana i la destrucció del medi. Per què no ajudes instal·lant refugis a casa teva o a prop d’ella? Per comprar una caixa niu o bé aprendre com construir-te’n una visita el projecte Ratapatxets del GEPEC-EdC.

Un altre dels protocols d’actuació del Programa de Seguiment de Ratpenats és QuiroHàbitats (https://habitats.ratpenats.org/inici/), basat en el seguiment de ratpenats en hàbitats de caça a partir de mostreig acústics. Amb detectors d’ultrasons automàtics pots localitzar espècies en tota mena d’ambients.

Salvar la Natura requereix de persones compromeses com tu.

per això per poc que puguis aportar, la suma de tots ens permet fer coses d'impacte positiu.