El Sender dels Ratapatxets del GEPEC-EdC

Punt d'observació 3

Refugi de teules superposades

  • Dimensions: 50 cm d’alçada x 20 cm d’amplada x 9 cm de profunditat
  • Pes: 3 kg
  • Materials: Dues teules, dos llistons i silicona impermeable

Aquest refugi va ser testat pel GEPEC-EdC amb èxit a la finca de Riet Vell al Delta de l’Ebre amb una ocupació rapidíssima per part de l’espècie controladora de la plaga del barrinador de l’arròs: la pipistrel·la nana.

La pipistrel·la nana (Pipistrellus pygmaeus) és una espècie menuda que mesura entre 36 i 51 mm de llargada i entre 37 i 48 mm de cua. Té un pelatge dorsal de color marró i el ventral de color marró clar o beix.

El Programa de Seguiment de Ratpenats, coordinat des del Museu de Ciències Naturals de Granollers, engloba quatre protocols d’actuació. Un d’ells és QuiroCaixes (https://caixes.ratpenats.org/), basat en el seguiment de ratpenats a través de caixes refugi. Hi pots participar instal·lant la teva caixa, inspeccionant-la i comptant individus que hi visquin.

Informa’t!

Al món hi ha més de 1400 espècies diferents de ratpenat, la qual cosa converteix aquest grup en el segon més divers pel que fa a mamífers després dels rosegadors. A la Península Ibèrica podem arribar a trobar fins a 32 espècies de ratpenat.

Malgrat el que diguin la literatura o el cinema, els ratpenats no tenen la sang com un plat fort de la seva dieta (només tres espècies, localitzades al continent americà, es nodreixen de sang). Alguns ratpenats (tots els de casa nostra) s’alimenten d’insectes, altres d’invertebrats petits, i fins i tot en trobem d’herbívors que viuen a base de flors, nèctar i fruites.

Actua!

Moltes poblacions de ratpenats han gairebé desaparegut a causa de l’activitat humana i la destrucció del medi. Per què no ajudes instal·lant refugis a casa teva o a prop d’ella? Per comprar una caixa niu o bé aprendre com construir-te’n una visita el projecte Ratapatxets del GEPEC-EdC.

Confecciona la teva caixa niu amb dues teules. Procura que la teula posterior sobresurti entre 5 i 10 cm perquè els ratpenats tinguin una “pista d’aterratge”. Cal que la separació entre les dues teules sigui de 15 mm i que, excepte l’entrada inferior, no hi hagi cap possibilitat que entri aigua, llum o microcorrents dins seu. És important penjar-la per sobre de 3 metres de terra i, si potser, amb un embut invertit que impedeixi l’arribada de rates i petits carnívors.

Salvar la Natura requereix de persones compromeses com tu.

per això per poc que puguis aportar, la suma de tots ens permet fer coses d'impacte positiu.