El Sender dels Ratapatxets del GEPEC-EdC

Punt d'observació 2

Caixa niu especial d’entrada estreta Schwegler 3FN

  • Dimensions: 19 cm de diàmetre x 36 cm d’altura
  • Pes: 4,9 kg
  • Materials: Barreja de fusta i ciment


Aquest model compta amb dues entrades, una a davant i una a sota, la qual cosa facilita l’accés dels ratpenats. A més, aquestes entrades són més petites del que és habitual, la qual cosa ofereix una major protecció envers els depredadors.

Donat que el refugi està dissenyat especialment per ratpenats petits, és probable que hi veiem alguna pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus), semblant a la pipistrel·la nana (Pipistrellus pygmaeus) però amb un color de pell més clar.s), amb un pes que oscil·la entre els 5 i 10 g, i una cua que pot mesurar des dels 30 als 40 mm.

Informa’t!

Al món hi ha més de 1400 espècies diferents de ratpenat, la qual cosa converteix aquest grup en el segon més divers pel que fa a mamífers després dels rosegadors. A la Península Ibèrica podem arribar a trobar fins a 32 espècies de ratpenat.

Tot i la seva mala fama, els ratpenats tenen un paper essencial en l’ecosistema, ja que s’alimenten de plagues i realitzen un control biològic d’espècies perjudicials per l’agricultura i la ramaderia. A més, els seus excrements són un adob excel·lent, i les espècies que s’alimenten de flors o néctar, presents als tròpics, s’encarreguen també de pol·linitzar i escampar llavors.

Actua!

Moltes poblacions de ratpenats han gairebé desaparegut a causa de l’activitat humana i la destrucció del medi. Per què no ajudes instal·lant refugis a casa teva o a prop d’ella? Per comprar una caixa niu o bé aprendre com construir-te’n una visita el projecte Ratapatxets del GEPEC-EdC.

 

El Programa de Seguiment de Ratpenats, coordinat des del Museu de Ciències Naturals de Granollers, engloba quatre protocols d’actuació. Un d’ells és QuiroCaixes (https://caixes.ratpenats.org/), basat en el seguiment de ratpenats a través de caixes refugi. Hi pots participar instal·lant la teva caixa, inspeccionant-la i comptant individus que hi visquin.

Salvar la Natura requereix de persones compromeses com tu.

per això per poc que puguis aportar, la suma de tots ens permet fer coses d'impacte positiu.