El Sender dels Ratapatxets del GEPEC-EdC

Punt d'observació 11

La Cova del Canyadell

  • Dimensions: 23cm d’altura x 15 cm d’amplada x 21 cm de profunditat.
  • Pes: 1,5 kg.
  • Materials: Fusta de pi massís.

 

El refugi que tens davant gaudeix d’una entrada superior des d’on s’accedeix a unes cambres, la més allunyada de les quals té un petit estany interior artificial construït expressament i que és alimentat per l’aigua de les teulades dels edificis de la terrassa superior. Augmentant la foscor, tranquil·litat i humitat interiors millorem les possibilitats que els ratpenats entrin a fer vida.

Una espècie de mida petita com el ratpenat de ferradura petit (Rhinolophus hipposideros) ja es va trobar en aquest refugi. Aquest ratpenat d’orelles doblegades i pelatge marró, gris i blanquinós és clarament cavernícola, però també se’l troba en edificacions humanes situades en ambients rurals.

Informa’t!

Al món hi ha més de 1400 espècies diferents de ratpenat, la qual cosa converteix aquest grup en el segon més divers pel que fa a mamífers després dels rosegadors. A la Península Ibèrica podem arribar a trobar fins a 32 espècies de ratpenat.

Un estudi realitzat al Delta de l’Ebre va demostrar l’efecte controlador dels ratpenats contra la plaga del barrinador de l’arròs, estalviant molts diners i problemes ambientals. Altres plagues encara problemàtiques també s’ha comprovat que són consumides pels ratpenats, com la Lobesia a la vinya o la processionària del pi.

Actua!

Moltes poblacions de ratpenats han gairebé desaparegut a causa de l’activitat humana i la destrucció del medi. Per què no ajudes instal·lant refugis a casa teva o a prop d’ella? Per comprar una caixa niu o bé aprendre com construir-te’n una visita el projecte Ratapatxets del GEPEC-EdC.

Al Canyadell, el voluntariat del GEPEC-EdC no només ajuda els ratpenats, sinó que també col·labora en la recuperació ambiental de la finca, el manteniment del viver, la dinamització de l’Escola de Naturalistes, etc. Si vols fer-te voluntari/a visita i informa’t aquí (https://gepec.cat/que-pots-fer-tu/voluntariat/) de tot el que fa l’entitat arreu del territori i com pots col·laborar!

Salvar la Natura requereix de persones compromeses com tu.

per això per poc que puguis aportar, la suma de tots ens permet fer coses d'impacte positiu.