Conservació: Projecte Ratapatxets

És un dels grup de mamífers més desconeguts i amenaçats del territori malgrat ser també un dels millors controladors de plagues de mosquits i insectes que hi ha.

Això el converteix en una espècie vital per mantenir l’equilibri ecològic dels hàbitats i un gran aliat per les persones.

Rep gratuïtament
el Butlletí de Notícies

Picture of Ramón Ferré

Ramón Ferré

Soc el responsable de l'àrea de Projectes de Conservació

Qui són els

ratapatxets2

“Ratapatxet” és un dels molts noms que reben els ratpenats a les nostres comarques.

Els Ratpenats son un dels grups de mamífers més desconeguts i amenaçats del territori malgrat ser també un dels millors controladors de plagues que hi ha (en una nit, un ratpenat consumeix entre 200 i 500 mosquits).

Això els converteixen en espècies vitals per mantenir l’equilibri ecològic dels hàbitats, especialment els agrícoles i un gran aliat per les persones i les malalties infeccioses.

Què s’hauria de fer?

Per a alimentar-se, els ratpenats necessiten que tota l’agricultura i ramaderia siguin ecològiques, que les centrals eòliques no estiguin a les zones de migració i que reduïm dràsticament la contaminació de l’aire. Perquè tinguin lloc on refugiar-se cal que recuperem els boscos vells, que no visitem les coves i mines on habiten colònies de ratpenats i que els reservem espais als nostres edificis perquè puguin estar bé sense molestar-nos.

La tasca del GEPEC-EdC

L’any 2000, amb l’ajuda del Museu de Granollers, des del GEPEC-EdC vam començar a treballar en la protecció dels ratpenats amb l’edició d’un manual de voluntariat específic.

Al llarg dels anys següents s’han fet molts esforços per localitzar i protegir aquells espais que serveixen de refugi per ratpenats, com ara mines abandonades.

També hem dissenyat i instal·lat refugis de disseny propis per facilitar la hivernada, descans i reproducció d’aquests animals (tant de fusta com altres fets amb ceràmica que no necessiten manteniment i han demostrat una elevada eficiència), sovint aprofitant aquelles finques on l’entitat hi té acords de custòdia.

Com pots ajudar-los?

Si vols col·laborar amb la construcció i instal·lació de caixes niu per a ratpenats, informar d’algun refugi que hagis localitzat o simplement aprendre més sobre aquests animals, fes-te voluntari/a del projecte Ratapatxet! I recorda que des de casa també pots fer molt per ajudar a la conservació dels ratpenats, ja sigui comprant només menjar ecològic o creant refugis que puguin fer servir aquests animals.

El Sender dels Ratapatxets

Gràcies a un acord de custòdia amb l’Ajuntament d’Altafulla del 2013, renovat el 2020 per a la millora de la finca del Canyadell i l’estada de voluntariat, vam preparar una proposta de projecte per protegir els ratpenats batejada com “Sender dels Ratapatxets”. Aquesta va quedar seleccionada en primer lloc a Catalunya en la modalitat de projectes fora dels espais naturals protegits per un ajut del Departament de Territori i Sostenibilitat.

 

El projecte s’ha basat en instal·lar 3 refugis petits de ratpenats, transformar un refugi subterrani i confeccionar i instal·lar 11 cartells sota un model diferent de cada refugi i davant la cova.

Han estat claus les col·laboracions tant del nostre voluntariat, de la brigada municipal, com de la botiga especialitzada Oryx (www.weboryx.com), del Museu de Granollers (www.ratpenats.org) i de l’empresa de cartelleria d’Enric Fonts (https://usuaris.tinet.cat/efonts/) a tots ells també el nostre agraïment.a que des de casa també pots fer molt per ajudar a la conservació dels ratpenats, ja sigui comprant només menjar ecològic o creant refugis que puguin fer servir aquests animals.

Ajuda'ns a Salvar els Ratapatxets!

Fes un Donatiu al Projecte i apadrina una col·lònia de Ratapatxets