El 75% dels conreus necessiten diferents tipus d’insectes que els pol·linitzin. No obstant, l’agricultura no ecològica, l’ús que s’hi fa de determinats productes químics i el predomini del monocultiu han comportat una pèrdua d’aquesta varietat d’insectes. Amb les extraordinàries densitats de ruscs d’abelles de la mel que s’hi concentren, els espais naturals queden desproveïts d’altres pol·linitzadors com les abelles salvatges, cosa que afecta la biodiversitat, l’ecosistema sencer i també la nostra qualitat de vida.
Què s’hauria de fer?
Per incentivar la varietat de pol·linitzadors salvatges cal planificar una transició ràpida a una agricultura i ramaderia exclusivament ecològiques. Aquesta ha d’autoabastir la població propera i ha de ser font de biodiversitat i resiliència davant el repte de l’emergència climàtica. La jardineria hauria de ser totalment autòctona i els nuclis urbans i infraestructures de transport i industrials haurien d’omplir-se també de fauna i flora del nostre territori.
La tasca del GEPEC-EdC
L’any 2006, ja aprofitant els acords de custòdia que teníem en diverses finques, vam instal·lar-hi petites estacions de pol·linització per a abelles sense extreure’n la mel per tal d’enfortir aquestes poblacions. Durant els anys següents hem organitzat reunions amb la pagesia del sud de Catalunya, hem participat en un projecte d’innovació tecnològica per a recollir informació sobre les abelles salvatges i també hem col·laborat en la iniciativa HABEETAT de foment dels pol·linitzadors salvatges repartint plantes autòctones i hotels d’insectes (finançats per Miel de la Granja San Francisco en col·laboració de l’associació Abejas Silvestres i voluntariat del nostre viver).
Com pots ajudar?
Tot comença observant amb curiositat i respecte el fascinant món de molts d’aquests insectes pol·linitzadors i les interaccions que tenen amb el seu entorn. Quines flors visiten? Fan galeries al terra o en forats a les parets? Un senzill hotel d’insectes, fins i tot en ple centre urbà, pot regalar-nos fantàstiques sorpreses. Tenint en compte que el 80% de la mel que consumim ve de Xina, també és bona idea comprar mel feta aquí i recolzar els nostres apicultors i apicultores. I si encara vols fer més, des del GEPEC-EdC pots ajudar a fomentar l’ús de pol·linitzadors salvatges entre la pagesia del sud de Catalunya amb xerrades i projectes de recerca.