Viure en verd

En els últims anys s’ha disparat el nombre d’estudis científics que demostren com conviure al màxim de temps possible al voltant de plantes aporta beneficis de tota mena, des de millores acadèmiques i de rendiment o concentració fins moltes altres de tipus psicològic, sanitari, econòmic, de seguretat ciutadana i ambientals. Malauradament, els nostres habitatges, aules i edificis públics i privats no acullen totes les plantes que podrien. De fet, la normativa urbanística ni tan sols obliga a incorporar sostres o façanes verdes a tots els edificis nous o a respectar l’arbrat urbà.

Què s’hauria de fer?

Els carrers, escoles i edificis plens de verd autòcton farien el nostre dia a dia més alegre i sa. Balcons, finestres, façanes, teulades, aules i passadissos haurien d’omplir-se de vida útil. Cal substituir tota la flora al·lòctona dels nostres jardins privats i públics per l’autòctona. La bellesa ornamental dels humils crespinells o de l’albellatge no és aprofitada per a posar en valor el nostre propi patrimoni. La ciutat és on els arbres haurien d’estar més protegits.

La tasca del GEPEC-EdC

El GEPEC-EdC assessora centres educatius a l’hora d’incorporar més verd als seus patis, sostres, façanes i aules. En aquesta línia, amb l’ADENC i la Generalitat es van elaborar activitats per a contribuir a la biodiversificació l’entorn urbà de les escoles Sant Llàtzer de Tortosa i Antoni Roig de Torredembarra. En col·laboració amb la Universitat de Barcelona, ara mateix també s’està experimentant amb plantes autòctones com a ornamentals d’interior. A més a més, l’entitat col·laborem amb les veïnes i veïns que arreu del territori defensen els arbres dels seus carrers.

Com pots ajudar?

Tothom pot posar el seu granet de sorra per fer de l’entorn urbà un lloc més ver. Omple de plantes el teu habitatge, experimenta amb elles i anima tant l’ajuntament com els centres educatius del teu voltant a fer el mateix; defensa els arbres del teu carrer, aprèn com cuidar-los i busca aliances per afrontar conflictes urbanístics que els posin en perill. Incorpora’t al grup de voluntàries i voluntaris amants de les plantes i la jardineria per a participar en experiments conjunts i compartir experiències! Com veus, hi ha mil maneres de viure en verd.