El Gaig Blau

 

 

 

 

 

 

● Explicació de l'espècie

El Gaig Blau (Coracias Garrulus) és un ocell migratori de colors vistosos. Arriba al nostre territori des d’Àfrica entre els mesos d’abril i maig i emprèn el viatge cap  al sud a la tardor després de reproduir-se.

 

Es distingeix per la seva coloració blavosa i turquesa en tot el plomatge, especialment a les espatlles, on el blau és molt més intens. El dors és de color marró clar i les plomes primàries són de color negre. Té un bec potent i gruixut de color negre.

 

Generalment, al nostre territori habita zones de cultiu assolellades. Acostuma a escollir zones àrees obertes amb diferents zones arbrades al voltant.

 

Actualment, les seves poblacions s’han vist afectades per la destrucció de l’hàbitat i per l’ús intensiu d’insecticides, que fa disminuir el nombre d’aliment disponible.

● Què s'hauria de fer

Protegir i conservar els espais agrícoles dels diferents projectes especulatius que els amenacen, és vital per protegir l’hàbitat d’aquesta espècie. Per altra banda, la manca d’aliment durant el seu procés de nidificació, és una de les problemàtiques més greus que troba la població de Gaig blau que hem estudiat. Afavorir l’agricultura ecològica i adaptar la gestió dels camps al procés reproductiu de les aus estepàries, és una de les accions necessàries per ajudar a fer que els gaigs, tinguin suficient aliment per alimentar als seus polls.

● La tasca del GEPEC-EdC

Des del GEPEC-EdC ens encarreguem d’un projecte de seguiment d’una població nidificant de Gaig blau a la comarca de l’Alt Camp. Una de les accions del projecte va ser la instal·lació de 18 caixes-niu per afavorir que aquesta població disposi de nou llocs adequats on poder criar, acompanyat d’altres accions com el monitoratge i registre de dades sobre les diferents parelles, accions de sensibilització de la població i el treball directe amb els pagesos i les pageses del territori.