Un problema d’inclusivitat
Més d’una tercera part de la població té una dificultat o altra per a accedir a l’educació ambiental i la natura, ja sigui algun tipus de dolència, edat, minva de les capacitats, problemes econòmics o discapacitat. Sense aquestes persones no podem aconseguir els reptes ambientals tan gegantins que tenim pel davant. No fent inclusives les nostres accions, excluim activament una part vital de la nostra societat.
Què s’hauria de fer?
Les administracions públiques i també les iniciatives privades han d’anar molt més enllà del que la normativa obliga a l’hora de fer arribar els seus projectes al total de la població. No parlem només d’infrastructures físiques en el medi natural com cartelleria o accessos, sinó també d’informació, les activitats, accions forma de treballar. Cal exigir una major inclusivitat per tal que tothom sigui part del canvi.
La tasca del GEPEC-EdC
El barranc de la Verge del Camí de Cambrils, la desembocadura del riu Gaià entre Altafulla i el Castell de Tamarit, així com el passeig del riu del Pont d’Armentera, van constituir els primers circuits més adaptats per persones cegues o amb visibilitat reduïda per part del GEPEC-EdC. A aquests, establerts amb la col·laboració dels consistoris d’Altafulla, Tarragona, El Pont d’Armentera, Cambrils i l’Associació Mediambiental La Sínia, se n’ha un més a l’espai natural dels Muntanyans amb l’Ajuntament de Torredembarra i la Universitat de Girona.
Anteriorment el GEPEC-EdC havia organitzat el primer Fòrum d’Accessibilitat a l’Aire lliure de l’estat en el marc d’un projecte més ampli de formació del personal dels parcs naturals anomenat “Natura per a tothom”, en el qual es va experimentar amb materials de cartelleria en exterior amb l’ajuda d’escoles d’arquitectura i empreses especialitzades. També es van traduir al català publicacions cabdals per a ajudar a modificar estructures i activitats a diferents tipus de discapacitats.
Com pots ajudar?
L’escolta de les persones afectades i interessades en veure el canvi és essencial per saber quin itinerari adaptar i com fer-ho. Si el que vols és millorar l’adaptació d’un recorregut en un espai natural pots donar un cop de mà al projecte del GEPEC-EdC. Seguim treballant perquè la natura arribi a tothom: ens ajudes?