La teràpia útil oblidada

Moltes persones amb discapacitat necessiten treballar per al seu benestar tant personal com terapèutic. Enfocar aquest treball en l’àmbit mediambiental resulta positiu no només per a les persones que el realitzen, sinó per la fauna que se’n beneficia. La confecció de quelcom tan bonic i útil com una caixa-niu pot ser una feina tan entretinguda com grata, ja que ofereix refugi a espècies que s’han quedat sense llar amb l’extinció d’arbres vells. Veure’n el resultat en poc temps augmenta l’autoestima per qui ha construït la caixa-niu al mateix temps que augmenta la biodiversitat del seu entorn.

Què caldria fer?

Les administracions públiques i les iniciatives privades haurien d’incloure més les persones amb més problemes per a assolir els seus objectius vitals, sigui per raons de capacitats físiques, sensorials o mentals, sigui per raons de llengua o cultura, per edat o creences. La natura, com bé s’ha demostrat, és un bon recurs per a assolir-ho.

La tasca del GEPEC-EdC

La iniciativa “Cases d’algú”, desenvolupada gràcies a un dels ajuts que la Fundació Pinnae va atorgar al GEPEC-EdC el 2019, consisteix en la construcció de caixes-niu per a ocells, refugis per a ratpenats i hotels d’insectes, que posteriorment es posaran a la venda. Qui construeix aquestes caixes són persones amb diversitat funcional dels Centres Ocupacionals de la Fundació Santa Teresa als municipis d’El Vendrell i Calafell. Així es combina l’ajuda a la biodiversitat local amb una vessant social.

El projecte, amb una durada prevista de sis mesos, preveia la construcció de caixes-niu durant els tallers realitzats al centre i la seva posterior instal·lació en l’entorn natural. Aquestes sortides sobre el terreny es van aprofitar perquè els/les participants fessin una descoberta de l’entorn i coneguessin la fauna que viurà en aquestes caixes-niu.