Conservació de l'Àguila Cuabarrada

emblemàtica i gran àguila de la mediterrània

L’àguila cuabarrada (Aquila fasciata) és un rapinyaire típic d’ambients mediterranis que troba a les muntanyes del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre un dels seus principals refugis. 

Es tracta també del rapinyaire més amenaçat d’extinció a Europa, extremadament sensible a les pertorbacions humanes, per la qual cosa gaudeix del màxim estatus de protecció. 

No obstant, la seva taxa de reproducció és inferior a la necessària per garantir la continuïtat de l’espècie, un fet causat per l’increment d’activitats a l’aire lliure, la persecució per part de caçadors i la destrucció del seu hàbitat, entre d’altres.

Què s’hauria de fer?

Salvar l’àguila cuabarrada depèn en bona part d’un canvi en la manera amb la qual fem ús dels nostres recursos i espais naturals. Per la seva pròpia recuperació, tota l’agricultura i la ramaderia del país haurien de ser 100% ecològiques en el futur proper. Les activitats a l’aire lliure haurien de contribuir a millorar la natura, siguin curses, escalades, caminades o excursions. En un plaç breu de temps també s’hauria de transitar a un model de producció energètic en origen que redueixi dràsticament tant el cablejat com la dependència d’interessos allunyats dels públics, d’aquestes comarques i del planeta. 

La tasca del GEPEC-EdC

La protecció de l’àguila cuabarrada s’ha treballat des del GEPEC-EdC amb la signatura de 13 acords de custòdia que blinden 4.000 hectàrees on habita aquesta au. Amb la redacció de plans de gestió i la seva aplicació al llarg del territori, planifiquem la salvaguarda dels seus espais de cria i alimentació, ajudant també en a la seva recuperació. En aquesta tasca s’hi impliquen propietaris i propietàries particulars de terrenys, però també institucions diverses (per exemple, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant).

Com pots ajudar?

L’àliga cuabarrada és al capdamunt de la piràmide de la biodiversitat de les nostres muntanyes, uns ecosistemes profundament afectats per la nostra manera de viure. Per això has d’actuar en conseqüència: consumeix aliments, energia, aigua i béns ecològics i de proximitat; si participes en cap activitat a l’aire lliure, assegura’t que qui la organitzi hagi informat al Cos d’Agents Rurals per no envair trams dels senderons o parets més sensibles; convenç a l’alcalde o alcaldessa del teu municipi perquè formi part de la solució i no del problema. Sigui el que sigui, ho pots compaginar amb una acció directa des del GEPEC-EdC!