L’IndiFest celebra la seva 17a edició de festival, consolidat com un altaveu dels pobles indígenes al nostre territori. Aquesta edició estarà centrada en les “Intel·ligències Ancestrals” un concepte que ens ajuda a pensar els sabers i pràctiques dels pobles indígenes davant els desafiaments globals del present i del futur.
El pròxim 15 d’octubre a les 19h al Centre Cultural de Cambrils tindrà lloc la projecció de la pel·lícula «Algún día las raíces», del director Alejandro Valdeavellano. Aquest és el primer llargmetratge de ficció del cineasta xilè, que posa el focus en el que encara segueix passant a molts territoris: l’assenyalament, la criminalització i la persecució dels defensors i defensores del territori. La pel·lícula narra els darrers set dies de vida de Matías Catrileo, i va comptar amb la participació d’actors i no actors, tant maputxe com xilens, així com amics propers de Matías. Protagonitzada per Felipe Arce, aquest projecte ens explica la història de Matías, un jove de 23 anys, que forma part d’una maputxe orgànica que busca recuperar territori usurpat per la indústria forestal en complicitat de l’estat xilè.
El festival està impulsat per l’equip d’alterNativa – Intercanvi amb Pobles Indígenes i la Coordinadora Llatinoamericana de Cinema i Comunicació dels Pobles Indígenes (CLACPI). La jornada de Cambrils està co-organitzada entre el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), el club de cinema ACTE i l’Ajuntament de Cambrils.
La sessió començarà amb una presentació a càrrec del GEPEC-EdC i d’alterNativa – Intercanvi amb Pobles Indígenes. Després de la projecció Alejandro Valdeavellanos, el director de la pel·lícula, i Domingo Hernández Ixcoy, líder maia Kiché i activista, compartiran un col·loqui amb tots els assistents.
Volem insistir que és tasca de tots els pobles del món dur a terme una defensa del territori per poder canviar el model de desenvolupament actual, que afecta dia a dia de manera negativa al nostre territori per mitjà d’agressions ambientals, i alhora posa en perill l’existència dels pobles indígenes.
Més informació sobre els curtmetratges que es projectaran i altres sessions de l’IndiFest a indifest.org