Search
Close this search box.

Finalitza el projecte de conservació i restauració de l’hàbitat de l’ofegabous a Ulldecona

El projecte s'ha realitzat conjuntament entre el GEPEC-EdC i la SCH

ofegabous

El projecte per a la conservació de l’ofegabous (Pleurodeles waltl), una espècie d’amfibi catalogada com a vulnerable al Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya, ha arribat a la seva fase final amb resultats positius. La iniciativa, s’ha centrat en la restauració de diversos punts d’aigua i la protecció de la biodiversitat associada.

Aquest projecte s’ha realitzat gràcies a una subvenció de la Diputació de Tarragona i ha sigut liderada per la Societat Catalana d’Herpetologia (SCH) i el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans -Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ulldecona.

El projecte, iniciat el juliol de 2023, ha inclòs accions en 3 basses d’Ulldecona (la Bassa del Montsià, la bassa de l’Ermita, i una bassa artificial dels Bombers de la Generalitat), punts d’aigua claus per a la supervivència de l’ofegabous i altres espècies amenaçades com el tritó verd. Entre les actuacions realitzades, destaquen la gestió i retirada d’espècies invasores com el cranc americà (Procambarus clarkii), la instal·lació de tanques cinegètiques per protegir els espais naturals i la creació de murs de pedra seca, que proporcionen refugis per a la fauna.

També s’ha promogut la sensibilització ambiental a través d’activitats educatives adreçades a escoles i jornades de voluntariat, implicant així la comunitat local en la conservació del patrimoni natural. També s’han renovat els plafons informatius al voltant de les basses per conscienciar a la població sobre la importància de la protecció dels ofegabous i altres amfibis que hi habiten.

Des de les entitats volen destacar la importància d’aquest tipus d’iniciatives per assegurar la continuïtat de les poblacions d’ofegabous a la zona, i crear consciència entra la població ja que, en els darrers anys, s’ha observat una tendència preocupant cap a la progressiva degradació dels hàbitats aquàtics. Aquesta deteriorament dels ecosistemes afecta de manera significativa les poblacions d’amfibis, que disminueixen dràsticament si no es prenen mesures efectives per protegir-los.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *