Des del GEPEC-EdC portem molts anys lluitant per aconseguir la protecció de les oliveres monumental i el paisatge que les acull.
Tot va començar l’any 2005 quan vam elaborar un primer inventari de les oliveres monumentals de la comarca del Montsià, per tal de localitzar, quantificar i finalment poder exigir a les administracions una protecció per tot aquest patrimoni.
Les Terres de l’Ebre son la zona de la Península Ibèrica on podem trobar la major concentració d’oliveres mil·lenàries per hectàrea, fet que confereix un punt diferencial a qualsevol altre paisatge.
Malauradament, en els temps actuals l’agricultura i el sector primari no estan passat pel seu punt més àlgid, i molts camps d’oliveres, amb presència d’ exemplars catalogats com a monumentals, han quedat abandonats per la falta de relleu generacional; en els pitjors casos, molts d’aquests exemplars monumentals varen ser arrencats de les terres on van créixer des de fa segles per a ser venuts com a article a ostentar, o de luxe.
Durant el 2021 vam començar el projecte de Reserva dels Oliverars Monumentals de les Terres de l’Ebre, emprant com a eina central la custòdia del territori, amb els objectius de reconversió i valorització agrària de les oliveres monumentals a un model que faci rendible i sostenible ecològicament, el qual permet conservar l’hàbitat d’espècies vulnerables i protegides, i que a la vegada funciona com a eina revitalitzadora de l’economia local, incidint de manera equitativa. Ara mateix la nostra reserva compta amb 79ha d’oliverars en diferents estadis: alguns són finques d’oliverars ecològics, d’altres estan en transició a ser-ho.
Protegim les oliveres, la biodiversitat i el patrimoni
Actualment, i gràcies a l’ajut econòmic de les Reserves de la Biosfera de Catalunya finançat per la Unió Europea a traves dels fons Next GenerationEU hem pogut, de manera decisiva, realitzar moltes accions de millora i ampliació del projecte.
Els objectius específics als quals aspiràvem amb aquesta finançament incideixen directament sobre tots els aspectes ambientals i socials plantejats al nostre projecte:
a) Recuperar la diversitat de flora autòctona associada als prats i marges de conreus de secà i les poblacions de pol·linitzadors associades: Hem executat la sembra d’espècies herbàcies autòctones en una superfície total de 5 ha, repartides en dues de les finques en custòdia que presentaven sòls compactats, nuus davant l’erosió, i amb baixa biodiversitat.
b) Reduir la presència de plagues d’insectes associats als oliverars a través de l’augment i la millora de les poblacions de ratpenats: Gràcies al seguiment de les poblacions d’aquests animals, hem detectat els punts de més baixa abundància de ratpenats. Per afavorir-los, hem instal·lat a una de les finques una estació de seguiment, amb 5 caixes de diferents tipus, adequades als diferents requeriments ecològics de les diferents espècies (forestals, fissurícoles,etc.) per afavorir-ne la seva permanència a les zones.
c) Afavorir i millorar les poblacions d’aus del territori: Hem instal·lat, als punts adients per a cada espècie, i repartits per les diferents finques, un total de deu caixes niu per a petits ocells (pàrids), una caixa per a xot (Otus scops), una caixa per a xoriguer menut (Falco naumanii), i una caixa per a gaig blau (Coracias garrulus)
d) Recuperació del model de producció ecològic en oliverars abandonats o amb models de producció no ecològica: S’han podat, recuperat i posat en producció 5,24 ha d’oliverars monumentals abandonats (amb més de 500 oliveres), avui dia en custòdia, que anteriorment havien funcionat com a conreu convencional. Gràcies a això, aquest any realitzarem la nostra primera collita.
e) Monitoritzar els efectes de les accions en la biodiversitat: Amb els diferents seguiments duts a terme (mamífers, ocells, papallones, vegetació) s’han pogut identificar i rebre dades inicials de la biodiversitat de les finques, i a partir dels quals podrem observar quines son les tendències que presenten, un cop implantades les actuacions de millora de la biodiversitat.
f) Ampliar l’inventari d’oliveres i oliverars monumentals de la zona del Baix Ebre: la gran quantitat de parcel·les continguents d’oliveres monumentals fa que aquesta tasca sigui llarga, però no infinita: a dia d’avui hem aconseguit visitar més de 70 parcel·les de finques encara fora de la Reserva, i s’han catalogat més de 3200 oliveres, de les quals 700 superen els 2’5 metres de contorn i poden ser considerades centenàries. D’ aquestes, 171 superen els 3’5 metres de contorn i poden ser considerades monumental
2 Responses
Parleu del Montsià i del Baix Ebre. I la Terra Alta? Hi heu fet treball d’ inventari?
Bon dia,
Està previst abans de finalitzar l’any fer inventari d’aquestes comarques. Si tens informació al respecte ens pot ser molt útil.
Moltes gràcies