Les plantes més amenaçades
El nostre país dedica 10 cops menys recursos a la pròpia biodiversitat que altres estats del nostre entorn més immediat. D’aquesta manera, la major part de les plantes més amenaçades no disposen ni tan sols d’un pla de recuperació redactat per a evitar la seva desaparició irreversible. I en moltes d’elles, per manca de personal i mitjans no hi ha un seguiment que permeti saber la seva distribució exacta.
Què s’hauria de fer?
Cal realitzar i encarregar la cartografia de detall i analítica de les espècies més amenaçades recolzant la participació ciutadana quan fa treballs de valor científic i conservacionista. Aquestes dades haurien de ser tingudes en compte a l’hora de valorar determinats projectes, infraestructures i plans tant de l’administració com privats. Això no només seria per a no destruir, sinó també per a contribuir en la recuperació de la biodiversitat més propera.
La tasca del GEPEC-EdC
Amb l’ajuda del voluntariat, d’estudiants en pràctiques i de la Generalitat, s’han cartografiat poblacions locals d’espècies com l’Anemone palmada (Anemone palmata), la cargola sanguínia (Erodium sanguis-christi), l’ensopeguera (Limonium gibertii) i el lliri de mar (Pancratium maritimum).
Com pots ajudar?Plant blindness (ceguera vegetal) és com s’anomena al fet de viure sense fixar-nos en les plantes que ens rodegen. Treballa la teva visió i fixa-t’hi: hi ha petits tresors que ens poden aportar petits i grans moments de felicitat, fins i tot dins de les ciutats. Hi ha aplicacions com PlantNet que poden ajudar a introduir-nos en el coneixement i gaudi de la flora que ens envolta. Si vols curar aquesta ceguesa vegetal, també et pots inscriure a l’equip del GEPEC-EdC que passeja pel camp a la recerca de plantes rares i amenaçades; cada any podràs participar en alguna de les sortides botàniques que s’organitzen per a cartografiar i localitzar les espècies més difícils de trobar i diferenciar. Thi apuntes?