El Sender dels Ratapatxets del GEPEC-EdC
Punt d'observació 7
Caixa niu d’embut
- Dimensions: 57 cm alçada x 20 cm amplada x 30 cm profunditat
- Materials: Fusta no tractada de 2,5cm, cargols
Aquest model senzill és un dels més exitosos i al Parc Natural del Delta de l’Ebre ja ha demostrat la seva eficàcia per a les pipistrel·les nanes.
El podria habitar també el ratpenat de cova (Miniopterus schreibersii), espècie comuna a tot el Mediterrani propensa a habitar ambients cavernícoles. Aquest quiròpter és fàcilment reconeixible pel seu cap petit i arrodonit, amb un front bombat que, vist de perfil, sembla que s’elevi per sobre la cara.
Informa’t!
Al món hi ha més de 1400 espècies diferents de ratpenat, la qual cosa converteix aquest grup en el segon més divers pel que fa a mamífers després dels rosegadors. A la Península Ibèrica podem arribar a trobar fins a 32 espècies de ratpenat.
Els ratpenats tenen les potes anteriors convertides en ales. A aquesta curiositat deu el nom de “quiròpter”, que sorgeix de la unió de quiro i apter (“mà” i “ala” en grec, respectivament). Són, de fet, els únics mamífers voladors que existeixen.
Actua!
Moltes poblacions de ratpenats han gairebé desaparegut a causa de l’activitat humana i la destrucció del medi. Per què no ajudes instal·lant refugis a casa teva o a prop d’ella? Per comprar una caixa niu o bé aprendre com construir-te’n una visita el projecte Ratapatxets del GEPEC-EdC.
Si trobes un ratpenat ferit o a terra, el primer que cal fer és trucar al 112 i el Cos d’Agents Rurals se’n farà càrrec. En qualsevol cas, mai no manipulis un ratpenat, i menys amb les mans nues o amb guants fins; aquests animals tenen uns ossos molt fràgils i es defensen amb mossegades que ens podrien transmetre alguna malaltia. La millor opció és deixar reposar l’animal dins una caixa de cartró en un lloc tranquil, fosc i humit mentre no arriben els Agents Rurals.