Els treballs que s’han dut a terme, coordinats pel GEPEC-EdC, definiran una proposta de futur per ampliar el Parc Natural dels Ports amb l’objectiu d’ assegurar la protecció, la conservació i el futur d’aquest espai natural en la seva globalitat. Els ajuntaments implicats, junt amb el GEPEC-EdC, hem fet públics aquest treballs perquè volem que aquest sigui un procés públic i participatiu.
La proposta d’ampliació del Parc Natural dels Ports respon a la necessitat de que comarques com la Terra Alta o la Ribera d’Ebre cerquin, com a models de futur, eines de desenvolupament sostenible, basades en la conservació i valorització dels espais naturals i la biodiversitat i en els seus paisatges únics. També respon a una necessitat urgent de garantir la protecció i conservació d’espais naturals que actualment es troben en perill per projectes que els poden afectar molt negativament (centrals eòliques, abocadors, activitats extractives, etc).
Un Parc Natural genera beneficis pels territori. Per una banda, al garantir la conservació dels espais naturals, per altra banda, a l’esdevenir eines de promoció de les activitats tradicionals que s’hi desenvolupen. En un parc natural s’hi desenvolupen activitats agràries, ramaderes, de gestió forestal….que poden sortir-ne reforçades pel fet que es desenvolupen dins un espai natural protegit, donant una projecció i singularitat als productes que se n’obtenen.
Recordem que, actualment, la Ribera d’Ebre és la única comarca de les Terres de l’Ebre que no té ni un pam de Parc Natural. Amb l’ampliació que s’està preparant, el Parc Natural dels Ports esdevindria el gran parc natural de les Terres de l’Ebre, abastant territori de totes les quatre comarques de l’Ebre.
Avançar cap a la definició de fórmules de desenvolupament sostenible és especialment important i rellevant quan afecta a territoris on les propostes, massa sovint, han consistit en l’execució d’obres i projectes agressius amb el medi ambient, el paisatge i, fins i tot, la salut. Es el cas de la Ribera d’Ebre amb la implantació dels abocadors de Tivissa i de Riba-Roja i en el passat amb el projecte de la Enron. També és el cas del conjunt de les Terres de l’Ebre amb la multitud de projectes de centrals eòliques i fotovoltaiques que s’hi han instal·lat i que s’hi volen seguir instal·lant.
El projecte d’ampliació del Parc Natural dels Ports també persegueix esmenar algunes deficiències que es varen produir quan, a l’any 2001, es va fer la seva declaració. Molts espais d’un alt valor natural, paisatgístic i cultural en varen quedar fora dels seus límits. Entre aquests espais destaca, per la seva importància i identitat, la Serra de Pàndols i Cavalls. En aquest sentit des del GEPEC-EdC hem elaborat un informe global que analitza els diferents sectors i espais naturals que seria convenient fossin incorporats dins el parc natural per tal de garantir-ne la seva conservació futura.
L’actual proposta d’ampliació que hem presentat conjuntament els ajuntaments i el GEPEC-EdC s’ha d’entendre com l’embrió d’un projecte d’ampliació que pot abastar més municipis i espais, esdevenint una gran ampliació del Parc Natural dels Ports, convertint-lo en un dels grans parcs naturals del País. El mateix territori serà, però, qui decidirà l’abast d’aquesta ampliació i cap on han de caminar, en el futur, les Terres de l’Ebre.
Destaquem, també, que, al sud del País, és la primera vegada que una proposta de conservació de l’entorn natural sorgeix del mateix territori amb la intenció de que la Generalitat acabi fent realitat aquesta protecció.
Els municipis que ara estan participant, junt amb el GEPEC-EdC, en la elaboració d’aquesta proposta són: Pinell de Brai, Corbera d’Ebre, Miravet, Benissanet, Móra d’Ebre i Ascó́. Fins una 50 d’entitats culturals, esportives, socials i organitzacions del sector socioeconòmic han donat fina ara suport al projecte. També hi donen suport els Consells Comarcals d’ambdues comarques.