Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

DENUNCIA

Divendres, 22/05/2020

Repsol i Generalitat, còmplices d'ofegar Xarxa Natura 2000

Embassament del Gaià aquesta mateixa setmana. Imatge: Toni Bara

La Xarxa Natura 2000 de l'entorn de l'embassament del Gaià s'ofega i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i Repsol es renten les mans.

Aquests dies és fàcil, si hom s'hi atansa, d’observar com l'aigua de l'embassament de Repsol inunda una cota excepcionalment alta de les ribes del "pantà del Gaià", des de fa uns quants mesos ja, és clar, quan va esdevenir la tempesta Glòria..

Inútilment però, ja que lentament l'aigua tornarà a baixar: es perdrà escolant-se de manera inexorable principalment per la falla situada a la cua de l'embassament, sota el paratge de les Coves Roges.

Mentre, s'hi ofega inútilment la interessant vegetació riberal marjalenca incipient en aquesta zona XARXA NATURA 2000 europea, sí, establerta de fa anys, de milers de tamarius, freixes, àlbers, salzes, gatells, oms, xops, etc. Moltes hectàrees de bosc simplement mortes. Arbres mare molt importants, estratègics per a garantir la seva disseminació futura.

I, mentre, paradoxalment, el riu Gaià presa avall resta sense el seu cabal i règim ecològic inherents, el seu bosc de ribera amb la seva flora i fauna característiques reductuals o simplement desaparegut, el connector ecològic de primer ordre que representa la conca del Gaià des del litoral vers els Pirineus afectat també, els aqüífers litorals salinitzats, les platges sense prou sediments, la cadena tròfica marina i la pesca sense fertilitzar, etc.

Cal que Repsol i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) deixin anar aigua per sota la cota de falla de les Coves Roges, urgentment, tal i com els obliga un conveni subscrit entre ambdós mateixos! El nivell màxim d’inundabilitat ha de ser lògicament per sota d’on es troba el seu sobreeixidor, la pròpia cota 90 que fixa el conveni, i que alhora és la cota màxima desitjable ecològicament per a restar sense inundar una proporció important de ribera i evitar també l’ofegament de determinats paratges singulars: les Coves Roges, la Goleta, les Bríquies, les Coves de Dalmau, els Caus de Cordelló, el Torrent de Renau..

És clar que ningú gestiona aquesta qüestió, ni ACA-Generalitat ni Repsol: el bosc s'està ofegant i riu avall resta sense rajar tot el que caldria, malgrat accions puntuals anecdòtiques d'alliberament d'aigua, permetent tant sols que actualment un miserable rajolí arribi a mar, tot i que aigües amunt de l’embassament el Gaià baixi ufanós.

  1. És responsabilitat de Repsol d'ofegar bosc de Xarxa Natura 2000.
  2. És responsabilitat de Repsol de solucionar-ho immediatament obrint les comportes de fons.
  3. És responsabilitat de Repsol en segrestar el tram final d'un riu des de fa més de 40 anys, amb tots els impactes ambientals i econòmics que ha implicat.
  4. És responsabilitat de Repsol de solucionar-ho definitivament deconstruint la seva presa, recuperar el corredor biològic fluvial i, restablir el cabal i règim del riu Gaià.
  5. És responsabilitat de Repsol de reblir la pedrera de Vespella, visible a kilòmetres, amb els materials de la seva presa, de recuperar el perfil de la muntanya i de renaturalitzar-la.
  6. És responsabilitat de l'ACA i la Generalitat d’establir un control reglat que alerti quan es supera la cota màxima i, en coherència s’alliberin els cabals pertinents de manera sistemàtica.
  7. És responsabilitat de l'ACA i la Generalitat de vigilar i d'obligar.

Fins quan haurà de seguir pujant l'aigua del pantà? Fins a on s'haurà d'ofegar el bosc de les ribes de la Xarxa Natura 2000 del Catllar, Vespella i Renau? Una situació que ni geològicament ni ecològicament és raonable. Així tot l’hivern. GEPEC ha interpel·lat repetides vegades, la primera al mes de Març a l'ACA i REPSOL, i ara hem reiterat la queixa en no rebre resposta.

Toni Bara, GEPEC/EdC