Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

DENUNCIA

Dilluns, 11/05/2020

El GEPEC-EdC, contra el tancament dels punts de guaita forestal aprovat pel Govern

Torre de vigilància a la serra de Pàndols. Autor: Germinal V.

L’entitat reclama la continuïtat d’aquests punts de vigilància, necessaris per a la detecció ràpida dels incendis forestals

Els guaites forestals van néixer cap a finals dels anys 70 de la mà de l’ICONA, un organisme administratiu del govern espanyol, amb l’increment dels grans incendis forestals causats per l’abandonament de l’agricultura tradicional, el despoblament de les àrees rurals i la proliferació d’immenses urbanitzacions en zones forestals, que culminaven en extenses masses boscoses contínues i amb un gran risc. Aquests punts de vigilància que cobrien tot el territori, perfectament i estratègicament distribuïts,  permetien detectar amb gran rapidesa qualsevol indici de columna de fum i evitar grans incendis forestals.

El passat 14 d’abril, però, s’anunciava l’Acord de Govern de la supressió definitiva del cos de guaites forestals de la Generalitat de Catalunya, culminant així un procés engegat l’any 2012 amb el tancament de diferents punts de guaita que va deixar extenses àrees forestals sense vigilància. Aquesta decisió, basada en un canvi de model de detecció i vigilància dels incendis forestals per part de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPIS), no ha estat ben rebuda per nombrosos ajuntaments, col·lectius i entitats. Una d’aquestes entitats és el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), en total desacord amb la proposta.

El GEPEC-EdC remarca la vital tasca que duen a terme els guaites forestals, grans coneixedors del territori que detecten ràpidament columnes de fum i les situen sobre el terreny, determinant les seves característiques i evolució perquè els serveis d’extinció puguin destinar-hi el recursos necessaris. Hi ha zones on poden caure centenars de llamps durant la campanya forestal que poden provocar incendis i sovint només els guaites els detecten, ja que solen ubicar-se en zones molt aïllades i difícilment detectables per la ciutadania.

Com a exemple d’aquestes zones especialment sensibles l’entitat fa referència a amplis territoris rurals i forestals del sud i l’interior de Catalunya com la zona dels Ports o la serra de Cardó a Terres de l’Ebre, amb una xarxa de punts de guaita que cobreix extenses àrees amb molt poca densitat de població, relleus abruptes i valls tancades (és a dir, paratges amb un alt risc d’incendi). Allà, la probabilitat que un ciutadà avisi d’una columna de fum és molt baixa i, per tant, l’eliminació d’aquesta xarxa de vigilància posa en perill aquests extensos territoris d’alt valor ecològic.

El grup ecologista recorda que l’actual context de crisi climàtica ve marcat per l’augment dels grans incendis forestals, afavorit per factors socioeconòmics i un procés d’abandonament agrari i de despoblament rural  de les últimes dècades, però també per unes polítiques de planificació i gestió del medi natural sovint nefastes que han propiciat la pèrdua del mosaic agroforestal en moltes àrees rurals de Catalunya, preservant els espais naturals dels grans incendis. En aquest sentit, el GEPEC-EdC considera indispensable disposar d’un servei de detecció ràpida dels incendis forestals que ajudi a evita la destrucció de milers d’hectàrees de bosc, amb les greus conseqüències mediambientals que aquest provoca, sense comptar els danys socials provocats.

Per aquest motiu, i tenint en compte l’estat actual de molts boscos, la dubtosa planificació en la prevenció d’incendis forestals de l’administració, les llargues sequeres i onades de calor i l’accés cada vegada més desmesurat d’activitats d’oci al medi natural, el GEPEC-EdC argumenta que és més necessari que mai mantenir un servei especialitzat de detecció d’incendis forestals. Segons l’entitat, no podem dependre de la bona voluntat dels avisos de particulars, que en moltes ocasions és difícil que pugui posicionar degudament l’incendi i traspassar informació tècnica i de seguiment del foc.

 

Reus, 11 de maig de 2020