Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

BIODIVERSITAT

Divendres, 08/05/2020

Cubelles i Sitges s’afegeixen al seguiment del corriol camanegre organitzat pel GEPEC-EdC

Tots dos municipis col·laboren amb l’entitat ecologista en la campanya anual, especialment exitosa degut al confinament

El corriol camanegre (Charadriusalexandrinus) és un petit ocell de la família dels limícoles que només nidifica a les platges. Començant a mitjans de febrer, el corriol mascle excava petits forats a la sorra no vegetada preferiblement, on després la femella hi fa una posta d’aproximadament tres ous. Poden fer diferents postes des del març fins a finals de juliol, però el seu percentatge de supervivència fins a edat adulta és ínfima, havent-se extingit ja en algunes platges malgrat gaudir d’estricta protecció legal.

Per assegurar la protecció de l’espècie i els seus nius, el Grup d’estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) realitza un any més el seguiment de la població de corriols amb la col·laboració de diversos ajuntaments. Fins ara la campanya es duia a terme a Cunit i Calafell, però recentment s’hi han afegit els consistoris de Cubelles i Sitges. Gràcies a l’acord amb aquests municipis, el GEPEC-EdC ja hi treballa per la conservació del corriol i els seus hàbitats amb l’ajuda de persones voluntàries i tècnics/es de l’entitat, que actuen cada vegada que es localitza un niu tot instal·lant proteccions provisionals per evitar la predació de les postes i avisant les autoritats pertinents.

Enguany, gràcies a la manca de neteja mecànica de moltes platges, l'hàbitat del corriol s'ha vist afavorit i pot trobar una major quantitat d'aliment i un major nombre de zones on nidificar. A més, la falta de pressió humana deguda al confinament està fent que el nombre de parelles i de postes sigui molt més nombrós i esperançador per aquesta espècie. En circumstàncies habituals, la pressió turística a les nostres costes, a la qual s’hi sumen altres perills animals com és la predilecció que gossos, gats i garses tenen pels seus ous i pollets, fa que moltes cries no arribin a l’edat adulta.

Per això, la Regidoria de Medi Ambient de Cubelles col·labora estretament amb els objectius de la campanya del GEPEC-EdC, focalitzats en la millora de la nidificació del corriol camanegre, la salvaguarda dels seus nius, l’augment de tranquil·litat de les àrees de nidificació, l’alimentació i descans de les parelles i l’obtenció de dades per afavorir la seva conservació.

Pel que fa a Sitges, el municipi s’ha afegit al projecte al detectar-se dues parelles de corriol petit amb dues postes a les botigues de Sitges. Es va procedir a la protecció dels nius i al tancament amb un abalisament provisional de pal i corda per donar tranquil·litat durant el temps d’incubació. En coordinació amb l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sitges, es farà un seguiment de les parelles nidificants i control dels problemes que els puguin afectar. Igualment es treballa en estreta col·laboració amb el cos d’Agents Rurals del Garraf i tècnics del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Malgrat que des del GEPEC-EdC es mostren satisfets/es pels nous acords i la feina feta també recorden que una bona qualitat de les platges és determinant per la supervivència de l’espècie, i que accions humanes com l’eliminació de vegetació propera a la costa i la neteja de les platges (que acaba amb les restes d’algues i plantes marines on habiten invertebrats essencials per l’alimentació del corriol) constitueixen amenaces molt importants.

La campanya de seguiment del corriol camanegre finalitzarà a l’agost, quan es realitzarà un informe de valoració amb propostes de millora per a la conservació de l’espècie. L’entitat espera que altres municipis costaners es puguin sumar a Calafell, Cunit, Cubelles i Sitges dins la campanya per garantir la supervivència del corriol camanegre.

 

Reus, 8 de maig de 2020

Per més informació podeu trucar al 630 83 30 51