Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

BIODIVERSITAT

Dimecres, 29/04/2020

Responem al comunicat de la Comunitat de Regants sobre la gestió del riu Siurana

Responem al comunicat de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes sobre la gestió del Siurana

El GEPEC-EdC publicava el passat 22 d’abril un fil a Twitter recordant els 90 anys de la concessió i espoli del riu Siurana per part de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes (CRPR). Exposades les dades contrastades de la gestió que s'està fent del riu Siurana, aquesta CRPR feia públic un comunicat tergiversant dades i manipulant la informació. L’entitat vol desmentir les fake news sobre les quals es construeix el comunicat:

  1. Des del GEPEC-EdC parlàvem de l'últim any hidrològic que, com sap tothom que es dediqui a aquests temes, comença a l'octubre i acaba al setembre següent (1/10/18 a 30/9/19). La CRPR, intencionadament, parla només del 2019 (1a fake).
  2. Les dades que dóna la CRPR per al 2019 no són oficials, ja que l'Agència Catalana de l'Aigua, en la Comissió de Desembassament que s'hauria de fer el proper maig de 2020, és on dóna les dades oficials de la gestió de l'octubre del 2019 al març del 2020 (2a fake).
  3. Les pluges de la tardor del 2018 van aportar del riu Siurana a Riudecanyes 1,9 Hm3, dades que entren dins l'últim any hidrològic (oct'18-set'19). Aquestes dades, però, són ignorades per la CRPR (3a fake).
  4. La CRPR parla de l'aigua embassada a Siurana, i nosaltres parlem de l'aigua que arriba a l'assut previ al canal de transvasament. Intencionadament ens distreuen amb l'aigua que ha entrat al pantà de Siurana i no amb la que arriba a l'assut de transvasament. Evidentment els percentatges tornen a ser erronis: si un any el pantà està molt buit, i a l'acabar tots els transvasaments aquest està més ple, és que ha plogut més, no pas que s'hagi transvasat menys aigua percentualment (4a fake).
  5. La CRPR s'atorga com a una "bona obra seva" el fet que s'alimenti els pobles de la conca del Siurana: Poboleda, Torroja, Gratallops... però el riu ha passat tota la vida per aquí, travessant tot lo Priorat (5a fake).
  6. El cabal ambiental o ecològic (la misèria dels 20 l/s) sempre surt del pantà de Siurana, i quan arriba a l'assut, per llei, cal deixar-lo córrer riu avall (6a fake).

 

Per a aclarir-ho tot plegat lo millor és donar totes les dades oficials i que ja han passat per la Comissió de Desembassament de l'Agència Catalana de l'Aigua, del Departament de Territori de la Generalitat, i regir-nos, tal i com ha de ser, per les lleis i per l'últim any hidrològic d'octubre del 2018 a setembre del 2019.

 

Si exceptuem la Comunitat de Regants de Cornudella de Montsant i els pobles de la vall del Siurana, que són usuaris ancestrals d'aquesta aigua, Riudecanyes espolia el 90% de l'aigua del Siurana. Si exceptuem que el cabal ecològic també cal respectar-lo sempre per llei, llavors tenim que la CRPRiudecanyes s'emporta el 100% de l'aigua restant disponible, tant si el pantà de Siurana està ple com si no.

 

Us adjuntem els totals, i deixem al lector que elabori el percentatge del més gran espoli de qualsevol riu a la Unió Europea.

Últim any hidrològic octubre 18 - setembre 19:

  • Aigua del pantà de Siurana utilitzada per la Comunitat de Regants de Cornudella: 0,11 hm3
  • Aigua del pantà de Siurana utilitzada als pobles de la pròpia conca TOPOGRAPO: 0,38 hm3
  • Aigua transvasada del pantà de Siurana + rius i barrancs, cap al pantà de Riudecanyes: 4,44 hm3
  • Aigua alliberada al riu Siurana i provinent del pantà, com a cabal ecològic: 0,79 hm3

I encara no sabem on han anat aquests 4,4 hm3 transvasats de Siurana cap a Riudecanyes. Perquè els hi hem demanat què n'han fet d'aquesta aigua i no ens volen donar les dades, ni a nosaltres, ni a l'Agència Catalana de l'Aigua!

 

29 d’abril de 2020

Per més informació podeu contactar amb Santi Borràs (606 41 42 23)

PDF Informatiu: PDF Button