Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

BIODIVERSITAT

Dimarts, 28/04/2020

El corriol camanegre recupera part del seu territori aprofitant el confinament

Autor: Javier Mora

El corriol camanegre és una espècie d'ocell limícola que fa milers d'anys es va adaptar a viure on posem la tovallola a l'estiu: al mig de les platges. No sap nidificar en cap altre lloc. Com és de preveure, és una espècie inclosa al projecte de Catàleg de fauna salvatge amenaçada de Catalunya. Pels volts de Setmana Santa i de Sant Joan, el corriol realitza les postes, però el seu percentatge de supervivència fins a edat adulta és ínfima, havent-se extingit ja en algunes platges malgrat gaudir d’estricta protecció legal (per la qual cosa dificultar o afectar a la seva reproducció està tipificat pel Codi Penal).

Des de la nostra fundació l’any 1985, el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) fem seguiments de corriol camanegre i accions de conservació, educació i voluntariat a diferents platges del sud de Catalunya de manera coordinada amb Ajuntaments, entitats, Agents Rurals i el Departament de Territori i Sostenibilitat, realitzant la tutela de part d'aquesta població.

Enguany, en el conjunt de platges del Garraf, Baix Penedès i Tarragonès intenten nidificar un total de 25 parelles. El temporal Glòria va generar noves oportunitats de refugi i alimentació al corriol camanegre perquè una de les plantes que més protegeixen les platges també forma part de l'estructura de platja que aquesta espècie necessita, la corretjola (Cymodocea nodosa). El confinament també l'ha beneficiada malgrat que nombroses persones transiten per les platges més delicades amb gossos. Un clar exemple és la recuperació a Calafell de la seva nidificació després de 30 anys d’haver-se extingit passant a ser una espècie molt estimada per part de la població local.

En l'equador de la campanya 2020 del Projecte Corriol, i en col·laboració amb els Ajuntaments de Cubelles, Cunit, Calafell, Sitges i Torredembarra, es pot avançar que la situació és la següent: d'un total de 9 parelles, 5 ja tenen niu, 3 encara no l’han realitzat i una l’ha perdut. Les 5 parelles amb niu gaudeixen de tancats de protecció instal·lats per personal i voluntariat de l’entitat, el qual realitza el seu seguiment amb el suport de voluntariat format. Aquests treballs han estat considerats com a servei bàsic o estratègic reconeguts i certificats per la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

Aquest equip mixt de professionals i voluntariat compta amb una vintena de persones, a més de la molt bona predisposició de les policies i brigades locals. En paral·lel s’està treballant per a adaptar i actualitzar un quadern de voluntariat específic sobre corriol camanegre que es va editar l'any 2008, fa 12 anys. També es compta amb els infants de les 6 Escoles de Naturalistes de l’entitat que, des del confinament, estan preparant cartells artesans per a recolzar l’abalisament perimetral d’algun dels nius.

El projecte pretén demostrar que la convivència entre les persones i la fauna de les platges no només és possible, sinó que beneficia mútuament totes les parts.

 

28 d’abril de 2020