Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

BIODIVERSITAT

Dimarts, 14/04/2020

El GEPEC-EdC fem una crida als ajuntaments perquè respectin la renaturalització

Picardia (Cymbalaria muralis) a Torredembarra. Autor: Joan Rion.

Volem que no es retiri immediatament la natura salvatge que s’ha obert pas durant el confinament per tal que la ciutadania en pugui gaudir

La crisi generada pel Covid-19 ha obligat al confinament de bona part de la població mundial, una situació que, si bé està tenint efectes molt negatius pel total de la societat, ha resultat també en un creixement espectacular pel que fa a la biodiversitat de moltes zones a causa de la reducció o paralització de l’activitat humana. Si és probable que la nostra canalla no tingui mai més l’ocasió de veure tantes petxines a les platges o tantes flors als carrers, quina pressa hi ha per eliminar-ho tot?

Aquest és el missatge que el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) transmet als ajuntaments i a la ciutadania, ara que per fi es comença a albirar el desconfinament a l’horitzó. L’entitat ecologista demana així que el retorn a la vida quotidiana es realitzi respectant la natura salvatge que s’ha obert pas aquests dies, però també que es reflexioni envers la oportunitat mediambiental que s’ha donat enmig de l’emergència sanitària.

Per això, el GEPEC-EdC demana a la població que, quan acabi el confinament, fotografiï aquelles petites mostres de natura propera que sovint les brigades municipals s’afanyen a eliminar. Els/les ecologistes animen a compartir les imatges a les xarxes socials amb l’etiqueta general #CATrewilding i altres d’àmbit local (per exemple, #REUSrewilding), i també recomanen instal·lar l'app PlantNet per trobar el nom de moltes de les plantes autòctones que es podran observar quan s'acabi el confinament.

L'objectiu de la campanya és doble. Per una banda es vol pressionar els propis ajuntaments perquè esperin almenys que la població confinada (en especial aquella que, si es fa un desconfinament esglaonat, trigarà més a sortir) pugui veure com de salvatges s'han tornat parterres i carrers abans no aplicar els tòxics herbicides. Per l'altra banda també vol afavorir un canvi de percepció entre la població perquè la biodiversitat autòctona i senzilla no s’observi com abandó o brutícia, sinó com exemples de natura amable que ens saluden i ens avisen.

El GEPEC-EdC aprofita l’ocasió per mostrar la seva solidaritat amb totes aquelles persones afectades per la malaltia, els seus familiars i amistats, així com amb tothom que és a primera línia de la lluita contra la pandèmia, sigui personal sanitari o de neteja, agents de l’ordre, botiguers, reposadors/es de supermercats, transportistes, etc.

Torredembarra, 13 d’abril de 2020

Per més informació us podeu posar en contacte al 675384707 (Ramon Ferré).