Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

BIODIVERSITAT

Dijous, 23/01/2020

El GEPEC-EdC recomanem als ajuntaments no enretirar la Cymodocea de les platges

Cymodocea a la platja de Torredembarra. Imatge: Ramon Ferré

Després del temporal Glòria, recordem la importància d’aquesta planta per conservar  la sorra del litoral i instem a no treure-la  

El pas del temporal Glòria per les platges del territori ha fet que en moltes d’elles hi hagi aparegut la planta Cymodocea nodosa, localment anomenada “corretjola” i que hom coneix amb el nom d’algueró. Malgrat que molts ajuntaments s’afanyaran a retirar-la, el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya recomanem precisament fer el contrari. Això es deu al fet que aquesta planta, que té al Tarragonès la praderia més gran de Catalunya, és la millor fixadora de sorra de les platges que existeix.

Basem aquesta recomanació en els resultats extrets amb la creació d’un camp de dunes experimental a la platja urbana de la Paella de Torredembarra. Les proves van iniciar-se el 2012 amb un camp de dunes fixat seguint les tècniques habituals usades per l'Estat i la Generalitat arreu, van seguir el 2015 amb un altre fixat amb aquesta planta sense sembrar cap espècie, i han continuat amb un tercer camp el 2018 simplement tancant l'espai de platja sense fer-hi res. Tot i que en tot tres camps s'han recuperat les dunes (localment anomenades "muntanyans"), els resultats que hem assolit al camp del 2015 pel que fa a la cobertura vegetal són exageradament més elevats que als altres dos camps, la qual cosa assegura una major resiliència de les dunes.

La demostrada efectivitat de la Cymodocea a l’hora d’estructurar la sorra i ajudar també a la supervivència de les platges ha fet que la Junta d’Andalusia i gestors de costes d'arreu de l'Estat s'hagin interessat per aquesta tècnica, i alguns fins i tot ja l'han començat a plantejar a les seves costes. D'aquesta manera, considerem cabdal no enretirar aquests estolons filamentosos arribats de la mar perquè conserven l’arena, esmorteeixen els embats de la mar, aporten un element estètic de primer ordre i són un element molt important per a la biodiversitat d'aquests ecosistemes.

Recordem també que les platges tenen pendents molt diferents segons sigui hivern o estiu (els de l’hivern són més inclinats), i que la sorra colgarà la major part d'aquestes restes, especialment les més properes a la mar. Considerem que enretirar-les és una despesa econòmica i d'energia exagerada per a despullar les platges de protecció de futurs temporals abans de la temporada de bany. I l'enretirada de plàstics manual esdevé molt més econòmica i ecològica que transportar aquestes restes a un dipòsit legal, pagar un cànon per al seu tractament, invertir el temps dels operaris, pagar el transport, etc.

Torredembarra, 23 de gener de 2020