Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

DENUNCIA

Dimarts, 24/12/2019

Donem suport al territori per canviar el model actual d'energies renovables

Imatge: Alforja Stark

A Catalunya anem endarrerits quant a la quota d’energia renovable respecte a altres territoris, indubtablement. Ja fa una dècada que el nostre govern va decidir implantar energies netes a canvi de destruir biodiversitat i paisatge, imposant un model basat en l’especulació i la compra de terrenys forestals a baix preu per a reconvertir-los en grans centrals de producció d’energia eòlica. Lamentablement, la lliçó apresa en els territoris que han patit aquesta invasió de gegants amb aspes no ha servit per res més que per crear desequilibri territorial, crisi identitària i despoblament.

La classe política catalana ha comès novament un atemptat contra el medi ambient, aprovant un Decret Llei que no només reitera les errades en la planificació energètica del país, sinó que a més agreuja en gran mesura els impactes ambientals contra la biodiversitat. No podem menystenir que, segons indiquen els darrers estudis, hi ha 47 espècies d’aus protegides que es troben en perill per la inacció de l’administració catalana. No podem entendre com, havent-se aprovat tot just l’any passat l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, que és el document de planificació que defineix el full de ruta de les polítiques de conservació de la natura a Catalunya fins el 2030, ara sigui el mateix Govern el que contraposi aquest objectiu de país als interessos dels oligopolis energètics.

Hem de tenir molt present que, darrera de les “marques verdes” que defensen un model d’implantació eòlica massificada en terrenys forestals d’alt valor natural i paisatgístic, hi ha el gran capital dels bancs i multinacionals. També hem de posar l’accent en que IBERDROLA GENERACIÓN i ENDESA GENERACIÓN són copropietàries de les nuclears d’Ascó i Vandellòs, a més de ser propietàries de nombroses centrals tèrmiques de carbó i gas natural, i que les seves filials IBERDROLA RENOVABLE i ENEL funcionen com un nou clúster de negoci que en cap cas planteja cap calendari de tancament de centrals nuclears o de les centrals tèrmiques que funcionen amb combustibles fòssils.

Més enllà de l’especulació i els interessos econòmics dels de sempre, es constata que el model de renovables que impulsa el Decret Llei NO ÉS UN MODEL DE PAÍS. S’ha tramitat de forma opaca, d’esquenes al territori, amb una participació ciutadana irrisòria, sense consens, de forma completament arbitrària i des de una perspectiva aliena a la realitat socio-econòmica dels municipis i comarques catalanes.

Fruit d’aquesta deixadesa de la política dels grans partits ens trobem amb dos escenaris al món local que volem exemplificar i categoritzar:

a) El consistori responsable, que es preocupa pel futur dels veïns, que aposta pel turisme rural, per l’agricultura i el comerç de proximitat, per la qualitat de les denominacions d’origen, per una economia d’escala que fixi a la població dins de la comarca, per un marc laboral que eviti la despoblació i que posi en valor la cultura, el paisatge, la biodiversitat i tot allò que dóna identitat al municipi. Parlem de Pinell de Brai, i d'Horta de Sant Joan, que no han cedit a les pressions dels promotors i han retornat al poble el que és del poble: la capacitat de liderar i decidir el seu futur.

b) El consistori irresponsable, que només mira en un horitzó de quatre anys, que menysté la riquesa del seu terme, que es conforma amb deixar perdre els conreus, que en comptes de diversificar l’economia i fer-la sostenible s’embarca en projectes megalòmans que són pa per avui i gana per demà. Parlem de Duesaigües i de Riudecols, però sobretot d'aquest últim on hi van fer un POUM a mida per encabir-hi dos parcs eòlics. Riudecols és un terme trinxat per pedreres, engreixat per una única indústria de la que viu mig poble, amb una pagesia sense esperances de futur, amb un jovent que marxa lluny per guanyar-se la vida, i on la única preocupació és si funciona la caldera de gasoil. Ara, a més, Riudecols ha venut un dels seus tresors, el Vedat del Pany. Per 300.00 euros, aquesta ha estat la bestreta del promotor ESBRUG per obtenir el permís d’obra. Aquest és el preu que ha posat Riudecols per deixar trinxar un altre bocí del seu territori, del NOSTRE territori.

La part positiva de tot plegat és que s’estan alçant moltes veus en contra d’aquest model, i diferents territoris ens estem unint per fer un front comú a la barbàrie eòlica. Lluitarem fins al darrer alè per frenar aquest despropòsit de Decret Llei. Aquest diumenge 22 de Desembre la gent del sud de Catalunya vàrem pujar a l’ermita de Puigcerver i vàrem proclamar en una sola veu que ja en tenim prou, que no ens podran enganyar i que la dignitat d’un poble val més que un grapat de bitllets en mans de quatre especuladors: RENOVABLES SÍ, PERÒ AIXÍ NO.

Reus, 24 de Desembre de 2019