Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

DÓNA SUPORT A UNA CAMPANYA

Dijous, 28/11/2019

Que no ens robin la memòria #StopEspolidOliveres - Giving Tuesday

Durant el darrer any, l’espoli d’oliveres monumentals a les Terres de l’Ebre ha augmentat perillosament. Exemplars de centenars o milers d’anys són arrencats per vendre’ls com a producte de luxe, i molts no sobreviuen al trasllat. Aturem-ho!

Enguany, des del GEPEC-EdC també ens adherim a la campanya del #GivingTuesday amb un projecte ambiental de primer nivell: salvar les oliveres monumentals del sud de Catalunya!

VES A LA CAMPANYA

Imagina’t la vida d’algú que ha viscut siscents-cents anys. Potser mil. Potser fins i tot més. La vida d’algú que ha vist com imperis naixien i desapareixíen, com es perdien batalles i es guanyaven guerres, com les costums i les cultures canviaven al seu voltant. La vida d’algú que ha viscut tant que és ja un record vivent, una peça de la història. D’algú que ha conegut milers de persones, famílies i pobles, i sempre els ha ajudat sense demanar res a canvi; només poder viure en pau a la terra que estima. Aquesta és la vida de les oliveres monumentals.

Herència de l’època romana, les oliveres monumentals han conviscut amb l’home fins l’actualitat i formen el que possiblement sigui el paisatge agrícola més antic de l’Europa continental. La conca del riu Sénia (territori comprès entre el sud de Catalunya i el nord del País Valencià) és la zona on més oliveres monumentals s’hi poden trobar, moltes d’elles de més de 1000 anys d’antiguitat, reconegudes com a Sistema Important de Patrimoni Agrícola Mundial per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura). Aquestes són cultivades en terrasses formades amb marges de pedra seca, una tècnica reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, creant un paisatge únic, valuosíssim pel patrimoni… i actualment amenaçat.

Durant els últims anys, i en especial aquest 2019, l’espoli d’oliveres monumentals a la zona ha avançat a passos de gegant. Exemplars de centenars d’anys, alguns fins i tot mil·lenaris, arrencats de la terra on sempre han viscut, víctimes d’un lucratiu i destructiu negoci. Empreses especialitzades aprofiten els baixos preus pels quals es venen certes finques per comprar els terrenys sencers i traficar amb les oliveres com a bé de luxe. Algunes s’extripen de la terra per acabar lluny d’aquí, però molt sovint no sobreviuen al trasllat. Altres són tan grans que, davant la impossibilitat d’emportar-se-les senceres, directament acaben tallades i convertides en llenya!

Com és possible que estigui passant una cosa així? A la Comunitat Valenciana fa anys que les oliveres monumentals estan protegides per la Llei de Patrimoni Arbori, però a Catalunya la situació és més complicada. La legislació que hauria de vetllar per la seva supervivència s’està tramitant amb molta lentitud, fent que els marxants accelerin l’espoli d’oliveres per arrencar-ne tantes com sigui possible abans que aquesta acció estigui prohibida. Per això, el “Mar d’Oliveres” de les Terres de l’Ebre s’està fent cada vegada més petit a un ritme cada vegada més accelerat. I potser quan la llei finalment arribi ja serà massa tard...

Només hi ha una manera de salvar les oliveres monumentals: amb la teva ajuda.

Des del GEPEC fa anys que treballem per una protecció efectiva de les oliveres monumentals, però vista la lentitud que es treballa des dels poders legislatius hem decidit iniciar un projecte per assegurar la supervivència de les oliveres monumentals, i sabem que una de les maneres més eficaces de protegir-les passa per l’adquisició de les finques on viuen. Per tal d’evitar que caiguin en mans d’expoliadors, volem aconseguir el major nombre de finques possible en propietat i crear el que ben bé es podria considerar una reserva d’oliveres monumentals.

Però això és només el principi.

Aquesta primera adquisició serà la llavor d’un moviment que encoratgi altres propietaris de camps d’oliveres a no abandonar les seves. El primer pas d’un projecte sostenible que doni suport a la pagesia, pagant un preu digne pel fruit de les seves oliveres monumentals i, al mateix temps, salvant-les de l’espoli.

Així, els diners recaptats aniran destinats a:

  1. Comprar i protegir una o diverses finques d’oliveres monumentals.

  2. Engegar un projecte agrícola ecològic, de proximitat i de qualitat, que reconegui el valor de les oliveres monumentals de les Terres de l’Ebre i del seu oli.

  3. Convertir aquest producte en un motor econòmic i social per la zona, permetent la continuïtat de la feina dels agricultors, evitant l’espoli de les oliveres i preservant l'ecosistema agrícola.

És per tot això que volem que ens ajudis a protegir aquestes oliveres i el seu paisatge. Comprar el primer terreny i engegar el projecte ens costarà més de 20.000€, per això et demanem que posis el teu granet de sorra per aconseguir un quart del que ens farà falta.

La lluita per evitar que les prenguin ja ha començat; amb la teva ajuda podrem fer un pas de gegant per assolir una protecció directa i immediata de les oliveres monumentals i engegar aquest moviment imparable per evitar-ne l’espoli!

VES A LA CAMPANYA

Link de Referència