Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

DÓNA SUPORT A UNA CAMPANYA

Dijous, 28/11/2019

EL GEPEC-EdC inicia una campanya per salvar les oliveres monumentals de les Terres de l'Ebre

Des del GEPEC-EdC estem recaptant diners que destinarem a salvar de l’espoli les oliveres monumentals del sud de Catalunya

FES UN DONATIU!

Aprofitant la celebració de la iniciativa solidària que és el Giving Tuesday, des del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC-EdC) hem elaborat una proposta per aquesta edició.  Amb el lema “Que no ens robin la memòria”, hem iniciat una campanya amb la qual pretenem seguir contribuint a salvar les oliveres monumentals de les Terres de l’Ebre.

El conegut com “mar d’oliveres”, que s’alça al sud de Catalunya, es veu amenaçat des de fa anys per espoliadors que arrenquen exemplars, molts d’ells monumentals, de centenars i fins i tot milers d’anys d’antiguitat. Es tracta d’empreses especialitzades que compren i revenen les oliveres com a producte de luxe. Aquesta pràctica ha estat denunciada des de fa molts anys per part del GEPEC-EdC i de la plataforma Salvem lo Montsià. L'espoli provoca la pèrdua de les oliveres monumentals, un patrimoni mundial únic i la degradació del paisatge lligat a aquests arbres, molt ric en elements de gran interès etnològic (marges i construccions de pedra seca....). El paisatge de les oliveres monumentals constitueix un dels paisatges agraris més vells, a la vegada que bells, d’Europa, constituint un patrimoni únic de valor incalculable.

L’espoli s’ha accentuat aquests darrers anys, en especial intensitat aquest 2019, i ho ha fet, paradoxalment, a causa de l’inici de la tramitació, per part del Parlament de Catalunya, d’una llei per protegir una part d’aquestes oliveres. I és que molts espoliadors estan aprofitat la lentitud d’aquesta tramitació per arrancar tantes oliveres monumentals, com sigui possible, abans que aquest patrimoni estigui legalment protegit. Des del GEPEC-EdC i Salvem lo Montsià hem demanat a la Generalitat que es decreti una moratòria que paralitzi aquest espoli  fins que la llei sigui aprovada, demanda que no ha estat escoltada.

MIRA EL VÍDEO DE LA CAMPANYA!

Per avançar, de manera efectiva, en la protecció d’aquestes oliveres monumentals, des del  GEPEC-EdC hem iniciat una campanya que té com a primer objectiu la compra de finques significatives per la protecció d’aquests arbres.  Aquesta és una acció que pretén salvaguardar les finques de major valor, tant pel que fa a les oliveres monumentals com al patrimoni lligat a aquests arbres, aconseguint una protecció integra d’aquestes finques. Les finques adquirides per part del GEPEC-EdC esdevindran reserves d’oliveres monumentals.

L’adquisició de les finques és només un primer pas. L’objectiu de l’entitat, a mig termini, és engegar un projecte sostenible que doni un valor afegit al patrimoni dels oliverars monumentals, a partir del reconeixement dels productes que generen, en especial l’oli. A les finques, que seran cultivades seguint els preceptes de l’agricultura ecològica, a més, s’hi desenvoluparan projectes de millora ambiental , de protecció de la fauna, de restauració i valorització del patrimoni de pedra seca, activitats de sensibilització,  etc.

El projecte també persegueix crear noves inèrcies, al sector agrari de les Terres de l’Ebre, que dignifiquin l’activitat agrícola lligada al cultiu i manteniment d’aquests arbres, monuments vius de valor incalculable i aconseguir que aquesta activitat sigui del tot rendible. Aquest aspecte és del tot vital i necessari per garantir una conservació del paisatge de les oliveres monumentals, més enllà de prescripcions legals, que sols aconseguiran conservar un grapat de les oliveres que formen el «mar d’oliveres de les Terres de l’Ebre».

La campanya del GEPEC-EdC s’inspira en el projecte que l’associació Trenca, de les comarques de Lleida, desenvolupa amb èxit des de fa anys a la comarca a de les Garrigues. Allà, els companys de Trenca, entitat que col•labora amb el GEPEC, han recuperat finques d’oliveres velles elaborant un oli molt valorat, l’oli ecològic «Salvatge». Les finques, a més, han esdevingut reserves  on s’hi fan treballs de conservació de fauna, restauració de marges i barraques, activitats d’educació ambiental, etc.

Aquesta iniciativa ha servit per recuperar el cultiu tradicional de les oliveres velles en finques que havien caigut en l’oblit. Aquesta iniciativa, a més, genera beneficis que són reinvertits en el mateix projecte, per tal de seguir treballant en la recuperació d’aquest patrimoni de les Garrigues. Un fet que dóna més valor a aquesta tasca és que  pagesos de la zona s’han unit al projecte de l’associació Trenca i ara veuen com els seus productes s’han revaloritzat, podent-se guanyar la vida, de forma digna, a través de l’activitat agrària.

Actualment, la campanya ha recaptat un total de 1635 euros al portal de crowdfunding Mi Grano de Arena. Tot i que els donatius en aquesta pàgina ja estan tancats, es poden seguir realitzant aportacions des del nostre propi web.

El vídeo de la campanya ha estat creat per Martí Juan Batet, tècnic d'imatge i comunicació del GEPEC, contractat gràcies al Programa de Garantia Juvenil, subvencionat pel Servei d'Ocupació Públic de Catalunya i cofinançat pel Fons Social Europeu.

Link de Referència