Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

DENUNCIA

Dimecres, 10/07/2019

Denunciem treballs irregulars al bosc de ribera al Torrent de Sant Marc

El GEPEC-EdC  denuncia la destrucció del bosc de ribera del Torrent de Sant Marc a la comarca del Baix Penedès

 

Vegeu i descarregueu-vos aquí les fotos

Des de GEPEC-EdC denunciem que els passats dies 9 i 10 de Maig una empresa, contractada per l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua), va dur a terme una actuació indiscriminada i gratuïta d’eliminació de la vegetació de ribera i alteració de la llera del Torrent de Sant Marc, al límit entre els municipis de Llorenç del Penedès i Sant Jaume dels Domenys, a la comarca del Baix Penedès

Aquests treballs varen afectar de forma important un espai de gran interès natural en plena època de reproducció d’espècies, moltes d’elles protegides.   Aquesta actuació ha provocat uns importants danys sobre el bosc de ribera, s’ha tallat  de forma indiscriminada tota la vegetació del torrent de gran interès ecològic. S’han tallat els escassos àlbers que queden a la zona i eliminat la resta de comunitats vegetals lligades als sistemes fluvials, de gran valor ecològic.

A banda de l’afectació sobre la vegetació  s’han afectat a moltes espècies animals. La zona afectada és un corredor ecològic molt important on hi trobàvem una gran biodiversitat. 

Durant aquesta actuació es varen  tirar a terra bona part dels arbres on s’ubicaven els nius d’espècies d’ocells com el picot garser gros. També s’ha constatat que s’han tirat a terra els nius de diverses espècies d’ocells fringíl·lids i que s’ha afectat a la zona de cria d’una parella d’aligot comú,  ocell rapinyaire que, com tots els rapinyaires, és una espècie protegida, que  feia niu a l’àrea d’afectació.  Fins i tot es va poder localitzar un exemplar de serp verda, espècie de rèptil protegida, tallada per les motoserres.

En el moment de personar-se alguns  membres del GEPEC-EdC, per tal de comprovar quin treballs s’hi estaven portant a terme, es va poder certificar que el personal que feia els treballs  no duia els permisos i autoritzacions necessaris per fer aquesta actuació.  A més el  Cos d'Agents Rurals desconeixia l’inici de l'actuació, tot i que l’empresa els hi havia de comunicar abans d’iniciar cap tipus de treball a la conca del Torrent de Sant Marc. Ni tan sols el propietari de la finca, que es troba al costat del torrent i que seria afectada pels treballs, en tenia cap tipus de coneixement. Tampoc foren informats els municipis afectats. Cal tenir en compte que el Torrent de Sant Marc  és zona de domini públic hidràulic (terrenys públics la gestió dels quals recau l’ACA).

Des del GEPEC-EdC trobem totalment injustificada aquesta actuació, tant per la forma, el procediment, com pel fet que s’ha executat en plena època de reproducció de la fauna.

És indignant veure com l'ACA, així com el Departament de Territori i Sostenibilitat, deixen en mans de qualsevol empresa la gestió de les nostres lleres públiques i dels nostres espais naturals, sense cap mena de control tècnic,  ni supervisió per part de l’administració.

 

Trobem molt greu la impunitat amb que actuen algunes administracions i  empreses contractades  amb diners públics, que actuen sense tenir en compte les lleis de protecció de la fauna i flora, afectant a espècies protegides i a espais naturals d’alt interès ecològic, sense que això comporti assumir cap mena de responsabilitat, tot i actuar en contra del que dicta la normativa. 

És molt greu que la Generalitat de Catalunya, que hauria de ser la primera en vetllar pel compliment de la normativa de protecció de la fauna i flora, sigui la primera en incomplir-la. No podem oblidar que l’ACA, tot i que Agència pública, depèn orgànicament del Departament de Territori i Sostenibilitat, justament el departament encarregat de vetllar per la protecció dels espais naturals i la biodiversitat. 

Des del GEPEC-EdC  volem concloure aquesta nota de premsa reiterant que novament l’ACA ens ha demostrat que, lluny d’esser aquella agència preocupada en una gestió sostenible i respectuosa de les lleres fluvials, espais de gran importància ecològica, novament actua demostrant esser un dels seus principals problemes. Aquest és un tema greu que ha de ser analitzat i corregit pels màxims responsables del nostre Govern encarregats de vetllar per la conservació dels nostres espais naturals. 

 

Per ampliar informació podeu contactar amb Marc Majem: 677830166.

Vegeu i descarregueu-vos aquí les fotos

 

Baix Penedès,  a  9 de juliol de 2019.