Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

DENUNCIA

Dimarts, 16/04/2019

Prou espoli d'oliveres monumentals

El passat cap se setmana del 6-7 d’abril Salvem Lo Montsià, amb el suport de GEPEC-Ecologistes de Catalunya, varem organitzar una acampada i diverses activitats als voltants de l’ermita de la Pietat d’Ulldecona, en defensa de les oliveres monumentals i del paisatge lligat a aquests arbres, i de denuncia de l’espoli que d’aquestes oliveres s’està fent a les Terres de l’Ebre.   

 

En els últimes setmanes s’ha vist un increment d’aquest espoli, coincidint amb l’inici de la tramitació al Parlament de Catalunya de la proposició de llei de protecció d’aquests arbres monumentals.

 

Abans que aquesta protecció sigui una realitat els marxants d’oliveres aprofiten per emportar-se totes les que poden abans que aquest fet sigui considerat il·legal. Els vivers s’omplen d’oliveres velles, monumentals, centenàries i a vegades mil·lenàries, arrancades de la terra que les ha vist créixer durant segles,  esperant que algú les compri per guarnir algun jardí privat o algun plaça d’alguna ciutat europea.

 

Les Terres de l’Ebre i Catalunya estan perdent un patrimoni únic davant la passivitat de les administracions que, tot i les promeses reiterades, a data d’avui encara no ha estat capaces de protegir aquest monuments vius. Mentre cada dia, camions plens d’oliveres monumentals, surten dels pobles de les Terres de l’Ebre carregats d’oliveres monumentals cap a destins llunyans.

 

Des de Salvem Lo Montsià i el GEPEC-EdC, es reclama que es prenguin decisions urgents per frenar aquest espoli  mentre es tramita la llei que ha de protegir definitivament aquests arbres monumentals.

 

Diumenge el GEPEC-EdC i Salvem lo Montsià varem realitzar una sortida pels voltants de l’ermita de la Pietat d’Ulldecona, zona especialment castigada per l’extracció d oliveres, amb l’objectiu de donar a conèixer la importància d’aquestes oliveres i del cultiu de l’olivera.

 

Els oliverars, a més de tenir una importància cultural i econòmica, funcionen com ecosistemes essencials per moltes espècies. Molts animals troben refugis als oliverars. Els petits ocells troben menjar a l’hivern, els rapinyaires hi cerquen les seves preses, serps i llangardaixos troben sopluig als marges de pedra seca, els forats de les velles oliveres són aprofitats per ocells, mamífers o rèptils per criar o trobar-hi refugi, etc

 

A l’activitat hi van participar 25 persones del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, interessades en conèixer la problemàtica de l’espoli de les oliveres monumentals i  la importància de conservar aquests arbres i el paisatge que les acull. Varem visitar una finca on s’estan arrencant les oliveres i un altre on les oliveres són conservades i on s’han instal·lat plafons explicatius amb l’objectiu que pugui ser visitada. La sortida fou guiada per en Xavi Jiménez, biòleg i president del GEPEC-EdC, i per membres de Salvem lo Montsià.

 

Es va posar en valor, a mes, la feina de la gent que treballa la terra, i la necessitat de trobar-hi una sortida econòmica de qualitat que beneficiï a  pagesos i a la conservació de les oliveres i el seu entorn.

Link de Referència