Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

BIODIVERSITAT

Dimecres, 13/03/2019

Custòdia per la cuabarrada

Il·lustració: Àlex Mascarell

Protegim més de 4.000 hectàrees de territori de l'àliga cuabarrada al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Els acords de custòdia del territori han estat clau per assolir aquest projecte

 

La primera fase del projecte "Pla de suport i recuperació de l'àliga cuabarrada a la província de Tarragona" ha consistit en la signatura de 13 acords de custòdia de diferents àrees de cria i d'alimentació i s'han elaborat diferents plans de gestió per a la conservació dels espais hàbitats d'aquesta espècie en perill d'extinció. El projecte ha comptat amb el suport de la Fundación Biodiversidad i l'assessorament de l'ICRA (Associació per la Conservació dels Rapinyaires).
 
Entre els objectius de conservació dels espais, hi ha la prioritat de millorar les poblacions de l’espècie, mitjançant accions de seguiment, accions directes de protecció de zones cria i regulació d’activitats i accions indirectes de millora de la qualitat dels hàbitats, especialment de les àrees d’alimentació i campeig, entre d’altres. 
 
L'estudi i seguiment de 21 territoris de nidificació de l'espècie durant el projecte ha actualitzat l'estat real de les parelles, les seves problemàtiques i evolució. D'aquestes s'han escollit les 13 més amenaçades, amb més problemes, sobre freqüentació , problemes de reproducció, falta d'aliment, molèsties, etc. L'acord amb diferents propietaris, entre ells l'Ajuntament de Vandellós o la Fundació La Pedrera, permetrà la conservació d'aquests espais i el control d'activitats i altres usos.
 
Proposem diferents accions per executar en plans de gestió que són la base per una bona planificació i gestió de l'espècie, amb més de 4.000 ha que es preserven amb la regulació d'activitats com ara tancament de camins, revisió de línies elèctriques, augment d'aliment, etc. Busquem contribuir a millorar l'evolució de les parelles de les nostres comarques. Aquests documents són la base per una execució en fases posteriors i un model per a d'altres sectors.
 
D'altra banda, hem instal•lat 3 cartells informatius i de sensibilització, amb consells de bones pràctiques en territoris amb presència de diferents parelles: Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i l'Albiol, al Baix Camp.
 
En els últims anys s'han perdut molts territoris de l'àliga cuabarrada a la província, més d'una quarta part dels existents. La mortalitat adulta arriba al 15% anual, molt superior a l'esperada en poblacions sanes.  Actualment, la població reproductora és de 78 parelles a tot Catalunya, 55 a Tarragona, el que confirma una certa recuperació després del declivi dels anys 90. Així mateix, la taxa de reproducció és preocupant, ja que els valors de productivitat són inferiors per mantenir una població en bon estat. Aquesta realitat obeeix principalment a pertorbacions humanes, que cada vegada són més freqüents com a conseqüència del progressiu increment de les activitats a l'aire lliure.
 
L'àliga cuabarrada és una espècie bioindicadora de la qualitat dels ecosistemes. La seva presència ens indica una bona qualitat ambiental dels espais naturals. Si preservem l'àliga cuabarrada i garantim la seva supervivència, estem garantint la supervivència de moltes altres espècies.
 
Si vols col•laborar activament amb la causa, pots fer-te voluntari/a o soci/a de GEPEC-EdC contactant a: secretaria@gepec.cat o 977 33 11 42.