Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

VOLUNTARIAT

Dimecres, 20/02/2019

diumenge 24 de febrer Jornada de voluntariat per millorar l'hàbitat del corriol camanegre

Diumenge 24 de febrer, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cunit, convoquem jornada de voluntariat a la platja d'aquest municipi per millorar l'hàbitat del corriol camanegre.

Des del GEPEC-EdC fa anys que ens dediquem a tenir cura d’aquesta petita au i el seu hàbitat. 

Si ens hi voleu ajudar, el proper diumenge 24 de febrer al matí organitzem una jornada de voluntariat a la platja de Cunit per millorar l’hàbitat del corriol camanegre.

El corriol camanegre viu  principalment a les platges i nidifica a la sorra per això la seva època de reproducció és la més perillosa, coincidint amb la temporada de banyistes (Març-Agost). La seva zona de nidificació en l'ecosistema de la platja es localitza a les zones dunars, i és per aquest motiu que cal respectar les zones delimitades amb pal i corda i apostar per respectar les restes marines naturals amb neteges manuals i no pas amb neteges mecàniques que s’emporten elements vegetals que protegeixen la sorra.

Actualment, està catalogat com a espècie vulnerable i es troba en perill d’extinció a tota la costa catalana. El nombre d’exemplars del Penedès-Tarragonès marítim és el 3r més important de Catalunya, tot i això, en els darrers anys el nombre de parelles reproductores ha disminuït de forma alarmant en tot el litoral.

A Torredembarra, l'any passat vam poder trencar aquesta tendència. El nombre de pollets supervivents anava en descens i després d’arribar a l'extrem de només sobreviure 1 exemplar, havent-se extingit l’espècie a l'espai protegit de la platja dels Muntanyans-Gorg de Torredembarra-Creixell vam capgirar la situació. Gràcies a la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat, l’ajuntament de Torredembarra i una desena de voluntaris, es va aconseguir que 5 de 9 pollets sobrevisquessin. La totalitat dels pollets supervivents, paradoxalment, van néixer a la platja urbana de la Paella, fora de l'espai protegit, gràcies a la vegetació recuperada a les dunes experimentals que s'hi han recuperat en parcel·les diferents durant els anys 2012, 2015 i 2018. 

A Cunit, un altre dels nostres punts d’activitat, també s’estan fent accions conjuntament amb l’Ajuntament per tal de millorar l’espai de cria dels corriols abans de l'època de nidificació. És per això que aquest 24 de febrer al matí tenim una activitat de voluntariat ambiental a la platja de Llevant de Cunit per millorar el seu hàbitat. A més de fer tasques de voluntariat a la platja (extracció de plantes invasores, retirada de deixalles...) les persones voluntàries marxaran sabent més sobre aquesta diminuta au, què hem de fer si trobem un corriol o un dels seus nius i quines mesures hem de prendre quan anem a la platja per a una bona convivència. 

Si mai veus un niu fora de la zona protegida, si us plau, avisa’ns o truca al 112 per notificar-ho. 

La feina no acaba aquí, actualment al GEPEC-EdC continuem treballant per la protecció i supervivència d’aquesta espècie i tenim un grup de voluntariat especialitzat en el manteniment d’aquesta espècie al nostre territori.

Si vols col·laborar activament amb la causa, pots fer-te voluntari/a o soci/a de GEPEC-EdC contactant a: secretaria@gepec.cat o 977 33 11 42