Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

VOLUNTARIAT

Dijous, 31/01/2019

Presentació de memòria de la 1a edició del projecte: “VOLUNTARIAT BOSCOS MEDITERRANIS”

El 25 de gener vam presentar al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, la memòria de la primera edició del projecte “Voluntariat Boscos Mediterranis”. El projecte s’ha portat a terme durant la tardor als Boscos de Poblet i ha estat organitzat  conjuntament pel PNIN (Paratge Natural d'Interès Nacional) de Poblet i el GEPEC-Ecologistes de Catalunya. Un tècnic del GEPEC i una voluntària, que va estar treballant en el projecte diverses jornades, van ser els encarregats de presentar la memòria.

Els objectius del projecte eren aproximar el bosc de Poblet als ciutadans, participant en la gestió d’un bosc mediterrani d’alt interès ecològic i donar a conèixer les seves particularitats, la història i la gestió passada, actual i futura, en un moment clau per entendre les repercussions del canvi climàtic i els seus efectes en els boscos mediterranis.

Un total de 94 voluntàries i voluntaris del projecte repartits en 14 jornades, procedents de 26 destinacions diferents, han contribuït a la millora de diferents equipaments i itineraris del Paratge del Bosc de Poblet. Amb el projecte hem aconseguit millorar la xarxa de senders com l'Itinerari de les Cent Fonts i el Camí de l'Argentada, hem restaurat marges de pedra seca a l'àrea de lleure de la casa forestal de Castellfollit  i hem netejat la pista forestal de la Pena, entre altres accions. A més els participants han visitat diferents indrets i han viscut una experiència basada en l’aprenentatge del funcionament dels boscos mediterranis.

Al finalitzar el projecte hem elaborat una memòria sobre els objectius assolits durant aquest any i s'ha documentat la tasca dels voluntaris i voluntàries per mitjà de fotos i vídeos. A més, al final de les jornades hem recollit les valoracions dels participants del projecte, que ajudaran a organitzar una segona edició millorada. Hem decidit continuar endavant amb noves edicions del projecte gràcies a la bona acollida i suport que hem trobat per part de la societat en aquesta primera edició. 

Volem agrair a la Comunitat del Monestir de Poblet la cessió d’espais per a l’allotjament dels voluntaris i voluntàries. També volem agrair a les Coves de l’Espluga i el Museu de la Vida Rural que han ajudat a complementar les jornades gràcies a la seva col·laboració oferint visites a les voluntàries i voluntaris del projecte.

Continuarem treballant per millorar els nostres boscos en la pròxima edició, la tardor d’aquest any 2019.

GEPEC-Ecologistes de Catalunya
Reus, 31 de gener de 2019