Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

DENUNCIA

Dijous, 03/01/2019

Seguim treballant per trobar la causa de la plaga de fongs que ennegreix els Pallaresos

Tot indica que el detonant de la plaga de fongs prové de la impremta industrial SILVALAC instal·lada al nord del municipi.

Si preguntem als habitants dels Pallaresos quins aspectes sobre el seu municipi els preocupa més, probablement un dels més repetits seria l'ennegriment des de fa més de 10 anys de les façanes, mobiliari públic i qualsevol estructura exterior. Aquest tema que pot semblar una nimietat estètica és causat per  un fong que s'ha reproduït ràpidament al llarg del poble a causa possiblement dels dissolvents emesos per l'empresa SILVALAC, especialment entre el 2004 i 2009.

El GEPEC-EdC ja fa anys que anem al darrere d'aquest tema i treballem perquè des de diferents departaments de l'administració es doni solució a aquesta problemàtica. El passat 27 de desembre vam presentar un recurs d'alçada contra l'última resolució de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat que havia acordat no fer un estudi d'impacte ambiental sobre aquesta problemàtica.

Tal com s'exposa al nostre recurs, les fonts consultades pel GEPEC-EdC parlen del fet que des de SILVALAC s'han estat emetent durant anys  tones de dissolvents orgànics a l'aire, i que això ha estat la causa més probable de l'aparició i proliferació d'aquests fongs atès que gran part del dissolvents són alcohols i poden haver estat la font d’alimentació dels fongs . Tot i que a partir del 2009 les emissions es van reduir dràsticament, el problema dels fongs segueix afectant el poble.

Actualment s’està realitzant un estudi exhaustiu per determinar  els dissolvents que es troben en l’aire del poble per veure si poden afectar la salut dels habitants,  que estan afectats també per episodis puntuals d’olors.

Els tràmits administratius són molt lents, però seguirem informant quan hi hagi novetats respecte al recurs presentat i les mesures que s'adoptin per part de tots els implicats.