Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

TERRITORI I URBANISME

Dilluns, 24/12/2018

El consell comarcal de la Terra Alta s’oposa a la massificació eòlica a la comarca

La moció en contra de la massificació eòlica va ser votada per unanimitat per tots els i les representants presents en el Ple del Consell Comarcal

                                                                                                                                                                Dani Ferrer, GEPEC-EdC

Des del GEPEC-EdC estem molt satisfets amb l’última notícia que ens arriba de la Terra Alta: el ple del Consell Comarcal de la Terra Alta ha aprovat per unanimitat la moció presentada, de forma extraordinària, a petició del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta, i les associacions ciutadanes l’Ateneu Popular La Pastora i la Plataforma en Defensa de la Terra alta, en contra de la massificació eòlica a la comarca.

Agraïm i celebrem que el Consell Comarcal de la Terra Alta s’hagi posicionat envers la massificació eòlica a la comarca i que hagi optat per defensar el seu paisatge i la gent que impulsa el gran projecte vitivinícola que s’hi està portant a terme.

La moció aprovada exigeix la paralització immediata de les tres noves centrals eòliques projectades a la Terra Alta, comarca que, tot i comptar només amb poc més del 0,15% de la població catalana, produeix el 25% de l’energia eòlica de tot el país. La DO Terra Alta adverteix que, en cas de construir-se aquestes 3 noves centrals, la massificació eòlica al territori arribaria a extrems no assumibles, en un clar greuge comparatiu. La comarca ha apostat per les energies renovables i el sentiment generalitzat és el de la consciència mediambiental però el desequilibri territorial en les ubicacions d’aquestes centrals és evident.

El sector vitivinícola, turístic, empresarial i la ciutadania en general mostra la seva oposició des de fa mesos, tot i que les al·legacions presentades als nous projectes de centrals eòliques des de la DO Terra Alta i el GEPEC-EdC ni tan sols han tingut resposta administrativa. En els darrers 10 anys, la Terra Alta s’ha reinventat com a destí enoturístic amb una forta activitat emprenedora. El seu patrimoni històric i paisatgístic és el principal actiu per a dinamitzar l’economia d’una comarca amb un clar risc de despoblament i la massificació eòlica posa en seriós perill el seu futur.

Representants de la Denominació d’Origen Terra Alta, de l’Ateneu Popular La Pastora i la Plataforma en Defensa de la Terra Alta es van reunir amb la Consellera d’Agricultura. Davant les inquietuds manifestades, la consellera va obrir la porta al diàleg per intentar buscar solucions al problema de la massificació eòlica en una comarca que veuria greument perjudicat el seu model territorial, basat en l’agricultura i el turisme, si el Govern continua endavant amb el projecte de les noves centrals eòliques.