Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

TERRITORI I URBANISME

Dilluns, 10/12/2018

Constituïda la Taula del Siurana-Riudecanyes

fotografia: Constitució de la Taula (font: Generalitat)

El GEPEC-EdC vam ser presents en la constitució d'aquesta comissió com a entitat ambiental que de fa anys treballem pel retorn de l'aigua del Siurana a la seva conca.

Dani Ferrer, GEPEC-EdC

El president del GEPEC-EdC, Andreu Escolà i el representant de l'entitat en la lluita per l'aigua del Siurana, Santi Borràs, van ser presents en la constitució de la Taula del Siurana-Riudecanyes. Aquest nou organisme està format per representants de la Generalitat –del Departament de Territori i Sostenibilitat, de la Delegació del Govern a Tarragona i de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA)–, de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), dels consells comarcals del Baix Camp i del Priorat, dels Ajuntaments de Reus, Riudoms i Porrera, dels regants, de sindicats agraris, d’entitats ambientals com la nostra i de membres de la comunitat científica.

Les tasques de la Taula són l’anàlisi, el debat i la resolució de les problemàtiques que afecten aquesta conca i el seu objectiu principal  és  trobar solucions per a una gestió més sostenible de l’aigua del riu i els pantans de Siurana i Riudecanyes. Segons ha dit el conseller de Territori i Sostenibilitat, la Taula constituirà diversos grups de treball que s’aniran reunint periòdicament per poder disposar de totes les dades, tant de captació com d’usos de l’aigua, del sistema Siurana-Riudecanyes i que hi pugui haver un debat.

El GEPEC-EdC estem presents en aquesta comissió com a entitat ambiental per ajudar a racionalitzar l’ús de l’aigua, demanar que es complexin les directives sobre gestió fluvial de la Unió Europea respectant el cabal ecològic del riu, presentar la necessitat social d’un riu viu i donant més aigua als pobles que es troben més avall del transvasament de conca cap al pantà de Riudecanyes.  A més, actualment el Priorat reclama l'aigua de la seva pròpia conca per al seu ús i gaudi, perquè el Baix Camp ja té solucionat l'abastament d'aigua amb el mini transvasament de l'Ebre i les depuradores del Baix Camp són excedentàries en aigua per a ús agrari.

Les propostes que el GEPEC-EdC presentem a  aquesta Taula, que es reunirà en 8 ocasions fins a l’estiu del 2019, tenen per objectiu per assegurar el retorn de l'aigua del Siurana a la seva pròpia conca en uns terminis acceptables i per assegurar que tots els actuals usuaris de l'aigua del Siurana transvasada al Baix Camp puguin abastir-se per altres fonts. Des de la nostra entitat fa anys que denunciem la nefasta situació que travessa el riu Siurana i la mala gestió que s’està fent del seu cabal. Desitgem que aquesta Taula arribi a aconseguir tots els objectius que té proposats i que les nostres aportacions i propostes siguin escoltades i portades a terme.