Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

DENUNCIA

Dimecres, 12/12/2018

Denunciem increment espoli oliveres monumentals, centenàries i mil•lenàries, a Terres de l'Ebre

fotografia: Aura Colomé Roig


El GEPEC-Ecologistes de Catalunya, Ecologistes del Sénia i Salvem lo Montsià denuncien l’increment de l’espoli d’oliveres monumentals, centenàries i mil•lenàries, a les Terres de l’Ebre i en culpabilitzen als diferents governs catalans i als partits polítics.

Aquest passat divendres, dia 30 de novembre de 2018, la FAO, organisme pertanyent a l’Organització de les Nacions Unides (ONU), ha declarat com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) les Oliveres mil·lenàries del territori del Sénia, que abasta les terres de banda i banda del riu Sénia (zona catalana i zona valenciana). Aquest és un reconeixement equiparable al de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

De nou ens trobem amb un organisme internacional que es fa ressò de la importància mundial d’aquest patrimoni únic que representen les oliveres mil·lenàries i monumentals.

D’altra banda, el passat dimecres 28 de novembre la tècnica de la pedra seca va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Un altre gran reconeixement mundial a l'esforç i al treball de moltíssimes generacions de gent del camp per crear un patrimoni que conforma una part important del nostre paisatge i que també tenim associat als vilars tradicionals amb els bancals d'oliveres monumentals, centenàries i mil·lenàries.

Tot i aquests continuats reconeixements cal denunciar que a Catalunya les oliveres monumentals segueixen sense gaudir de cap protecció legal. Mentre que a altres indrets, com és el cas del País Valencià, han dotat de protecció legal a aquest patrimoni, Catalunya ha esdevingut pràcticament l’únic lloc del món amb oliveres mil·lenàries i centenàries, on els espoliadors se les poden emportar, quan vulguin, de forma totalment legal.

(llegiu la nota de premsa sencera al pdf)

PDF Informatiu: PDF Button