Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

TERRITORI I URBANISME

Divendres, 30/11/2018

L’art de construir la pedra seca és escollit Patrimoni de la humanitat per la UNESCO

Sortida a la Ruta de la pedra seca al Pla de Santa Maria 25/11/2018

El Comitè de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat ha pres la decisió gràcies a la importància ambiental d’aquestes construccions

La pedra seca, mètode tradicional de construcció a les zones rurals de Croàcia, Xipre, França, Grècia, Itàlia, Eslovènia, Espanya i Suïssa, ha estat inscrita a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El comitè encarregat de prendre aquesta decisió ha considerat la importància de les construccions de pedra seca als ecosistemes i ha declarat que: "Els murs de pedra seca desenvolupen un paper essencial en la prevenció de corriments de terra, inundacions i allaus."

Aquest tipus de construccions es realitzen mitjançant l’apilament de pedres sense utilitzar altres materials de construcció a part de pedra i terra i segons el comunicat emès per la UNESCO, aquestes estructures són “un exemple de relació equilibrada entre l’ésser humà i la natura”. A més de servir en la prevenció de desastres naturals, també contribueixen a lluitar contra l’erosió i la desertificació, a millorar la biodiversitat i a crear condicions microclimàtiques propicies per l’agricultura.

Des del GEPEC-EdC portem anys immersos en la protecció, manteniment i reconstrucció d’aquestes estructures tan importants per als ecosistemes i la biodiversitat i aquest nomenament per part de la UNESCO és una gran notícia per l’entitat. La nostra organització col·labora cada any amb el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp i l'Associació de Veïns Muntanya Roja per organitzar jornades de voluntariat on recuperem i mantenim construccions a la zona, principalment barraques i marges de pedra seca.  

De moment la nostra organització porta 11 barraques de pedra seca reconstruïdes des que vam iniciar la col·laboració i per separat hem reconstruït diversos marges de pedra seca a les Setjoles de Pratdip (Baix Camp). Normalment iniciem un acord de custòdia amb els propietaris de les finques o terrenys on estan situades les construccions. Aquest acord té com a objectiu assegurar l’interès per part dels signants de col·laborar en el que sigui possible per la conservació de la finca i els seus elements patrimonials, però també del seu paisatge i  biodiversitat amb criteris de sostenibilitat ambiental.

Des de l’any 2016 que la Generalitat es va afegir a la candidatura internacional de l’arquitectura de pedra en sec com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, hem estat esperant aquesta notícia.  A més una de les 10 fotos seleccionades per representar la candidatura internacional de la pedra seca pertany a Catalunya i és una fotografia de la restauració de la barraca del Ventanes, situada al terme de Mont-roig, el 2 d’octubre del 2010, una activitat que va organitzar el GEPEC i el Centre Miró-Grup Barracaire de Mont-roig del Camp. 

Recordem també que la Generalitat va declarar també l’any 2014 “Bé cultural d'interès nacional” (BCIN), cinc barraques de pedra seca de Mont-roig del Camp, en la categoria de Zona d'interès etnològic, sent aquestes les primeres construccions de pedra seca de Catalunya que van aconseguir aquesta denominació. La barraca de l’Espiral i la del Miquel Terna van ser restaurades per voluntaris, en activitats organitzades pel GEPEC-EdC, amb la col·laboració de l’AAVV “Muntanya Roja” de Mont-roig.

Amb l’anunci de la inscripció de la pedra seca com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, s’assegura un bon futur per a aquesta tècnica ancestral de la pedra seca però també depèn dels municipis començar a preocupar-se per les construccions que són part del seu patrimoni i iniciar campanyes de manteniment per assegurar aquest art tradicional de la nostra terra i la seva importància transcendental.

Dani Ferrer (GEPEC-EdC)