Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

BIODIVERSITAT

Dilluns, 05/11/2018

Contribuïm a la millora i conservació dels hàbitats de Les Setjoles

Vista de la finca de Les Setjoles, fotografia: Aniol Poblet Carreras

Durant els darrers mesos, el GEPEC ha realitzat un seguit d’actuacions  per millorar la biodiversitat a l’espai de les Setjoles de Pratdip (Baix Camp) amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat

Les Setjoles és una finca rural ubicada als costers de la vall del barranc de la Dòvia, als peus de la Serra de Llaberia, que l’entitat va rebre en donació el 2012 per part de la família propietària i on prèviament ja es disposava d’un acord de custòdia.

Durant aquests anys, el Gepec ha anat realitzant diferents accions com: reconstrucció de marges, instal•lacions d’abeuradors per animals, inventaris naturalístics...  amb l’objectiu d’augmentar el valor potencial i la biodiversitat dels hàbitats, difondre els valors ambientals de l’espai i assegurar la seva conservació a llarg termini.

La finca,inclosa a l’EIN (Espai d'interès Natural) Serra de Llaberia i Xarxa Natura 2000, té un paisatge característic de cingles calcaris i àrees amb  marges de pedra, així com una vegetació típicament mediterrània castigada pels incendis. Tot i això, la flora i la fauna està formada per un conjunt molt divers d’espècies.

Antigament, els conreus ocupaven aquests vessants avui formats per matollars i massa forestal, principalment de pi blanc. La seva ubicació és estratègica per a espècies d’aus protegides com la gralla de bec vermell, l’àguila daurada, i l’àguila cuabarrada que s’hi alimenta.

Recentment des de l’entitat s’ha redactat un pla de gestió per millorar la biodiversitat de la zona i, en especial, contribuir a la conservació de l’hàbitat de l’àguila cuabarrada.

Per tal d’aconseguir-ho hem creat camps de conreu d’ametllers i cirerers de varietats tradicionals, adaptades al territori, entre la massa forestal i en terrasses on antigament ja s’hi cultivava. Amb aquesta acció aconseguim crear clarianes i discontinuïtats que afavoreixen la biodiversitat. 

A més, hem condicionat estructures de pedra seca existents amb la recuperació de molts marges i un antic forn de calç, patrimoni cultural, que allotja diversitat de plantes i animals. I per donar a conèixer aquests valors naturals i sensibilitzar al visitant hem adequat un sender circular per un sector de l’espai per conèixer els diferents hàbitats i hem instal•lat caixes niu d’ocells insectívors i ratpenats a diferents punts de la finca.

Totes aquestes actuacions compten amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat a través de les subvencions als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies de l’any 2018.

Gràcies a aquestes accions contribuïm a evitar l’abandonament de l’activitat agrícola a la zona, alhora que disminuïm la continuïtat de la massa forestal per afavorir la biodiversitat, reduir la possibilitat d’incendis i millorar l’estat  natural, cultural i històric de les Setjoles.