Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

TERRITORI I URBANISME

Dijous, 29/03/2018

En defensa de la pagesia i de l'aigua

Assut riu Siurana (foto: Ramon Ferré)

Unió de Pagesos defensava, la setmana passada, que l'aigua del pantà de Riudecanyes hauria de tenir un ús agrícola prioritari. Demanava als diferents ajuntaments que tenen concessions que hi renunciessin al seu favor. Una defensa que veiem legítima i que des del GEPEC-Ecologistes de Catalunya recolzem plenament.

Caldria concretar-ho una mica més, perquè les paraules poden ser boniques i la realitat no ho és tant. Hauríem de veure quins usos reals es fa de l'aigua de Riudecanyes:

-  a banda de les concessions per a ús de boca dels ajuntaments de Riudecanyes, Riudoms, Reus, Salou i Vila-seca, hi ha alguns d'aquests i altres ajuntaments que tenen drets de reg i la utilitzen per a boca, qüestió que com molt bé sabem tots és, si més no, fraudulenta.
-  caldria revisar els llistats que té la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, i detectar sobre el terreny les parcel.les, xalets, jardins, piscines... i usos industrials no autoritzats en la concessió.
-  s'haurien de recuperar els drets de les finques que són boscos, matollars, botjars, erms, sembrats, secans, abandonades, duplicades o que simplement no existeixen.
-  caldria fiscalitzar, finca per finca, per veure qui fa un bon ús d'aquesta aigua, i retirar els drets de reg dedicats a l'especulació, com aquell qui juga a la borsa.
-  i sobretot caldria prioritzar aquesta aigua per als i les pageses de debò, que s'escarrasseu cada dia per a guanyar-vos dignament la vida treballant la terra, i controlar-ne els consums en funció de la producció agrària.

No n'hi ha prou amb bones paraules. Cal lluitar amb dents i ungles per aclarir on va fins l'última gota del pantà de Riudecanyes. I aquí ens hi trobareu, disposats a defensar una pagesia digna. Com quan lluitem i denunciem la contaminació dels aqüífers, com quan insistim en el mal funcionament de les depuradores, com quan denunciem extraccions d'àrids il•legals, com quan estem al vostre costat contra les ampliacions de carreteres innecessàries, com quan impugnem desgavells urbanístics que trinxen el territori, com quan denunciem la venda d'oliveres mil•lenàries, com quan ens impliquem en la defensa dels pobles, la pagesia i l'aigua del Siurana, com quan fem propostes constructives per a no deixar a ningú sense aigua i reequilibrar gent i territoris.

No n'hi ha prou en demanar a quatre ajuntaments per a poder regar aquest estiu. Cal no perdre de vista els responsables d'haver eixugat els pantans. Cal repassar, una per una, les tanques dels canals, els usos de les finques, la comercialització il•legal de l'aigua i defensar aquest bé escàs i públic de manera racional. I llavors podreu regar sense demanar favors.

Unió de Pagesos, com el GEPEC, té un representant a la Comissió de Desembassament de Siurana-Riudecanyes. Hauríeu de valorar fermament si us interessa més continuar al costat d'alguns mals gestors, especuladors i balafiadors de l'aigua, o d'aquells que sempre estem en la defensa del patrimoni natural, del territori i de la seva gent.

https://delcamp.cat/reus/societat/gepec-recrimina-unio-pagesos-falta-dimplicacio-davant-panta-riudecanyes

http://reusdigital.cat/noticies/el-camp/gepec-lluitara-amb-dents-i-ungles-aclarir-va-fins-lultima-gota-del-panta-de

PDF Informatiu: PDF Button