Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

DENUNCIA

Dimarts, 13/02/2018

Demanem la clausura del transvasament Siurana - Riudecanyes

Assut riu Siurana (foto: Ramon Ferré)

Les organitzacions Ecologistes en Acció, GEPEC-Ecologistes de Catalunya i la Plataforma en Defensa de l’Ebre han demanat al Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient i a l’Agència Catalana de l’Aigua, depenent de la Generalitat de Catalunya, la immediata clausura del transvasament que va des del riu Siurana (comarca del Priorat), a la riera de Riudecanyes (propera a Reus), pel gran impacte ambiental i social que aquest transvasament està produint des de fa dècades a la vall del Siurana.

Les organitzacions esmentades han elaborat un informe  https://drive.google.com/file/d/1jLmGiNmjD_3lB6AXaZf36BH0UCLcl8at/view?usp=sharing   on es detallen les afectacions ambientals i socials que genera aquest transvasament, que deixa pràcticament eixut el riu Siurana durant diversos quilòmetres, afectant greument la vegetació de ribera i l’ecosistema fluvial en general. Així mateix, ha tingut un efecte molt negatiu a nivell social, hipotecant el desenvolupament dels pobles de la vall del Siurana, que des del 1950, any en què començà a funcionar el transvasament, han perdut al voltant del 45% de la seva població. No hem  d’oblidar que el transvasament Siurana-Riudecanyes és una obra que es va planificar fa més de 100 anys, sense tenir en compte per tant cap condicionant ambiental, ni d’equilibri territorial.

A l'informe també es proposen alternatives tècnicamente viables per cobrir les demandes que actualment satisfà l’aigua del transvasament a la zona de Riudecanyes, que no suposen pràcticament obres, i que podrien posar-se en funcionament de manera gairebé immediata.

Es dona la circumstància que es tracta d’un transvasament entre dues conques hidrogràfiques diferents. La Conca de l’Ebre (el Siurana desemboca a l’Ebre), que depèn del Govern Central, i les Conques Internes de Catalunya, la gestió de les quals és competència de la Generalitat de Catalunya. Per això s’ha fet la sol·licitud de clausura del transvasament a les dues administracions, amb les quals esperem poder mantenir contacte per aquest tema en els propers dies.

El transvasament Siurana-Riudecanyes és una obra ja obsoleta, de gran impacte ambiental i social, i per a la qual existeixen alternatives que podrien posar-se en marxa immediatament. Per això, les organitzacions Ecologistes en Acció, GEPEC-Ecologistes de Catalunya i Plataforma en Defensa de l'Ebre no aturaran les seves accions fins aconseguir la clausura completa i definitiva d’aquest transvasament propi d’una altra època.

Plataforma pel riu Siurana

fotografies i videos de l'acte del 13 de febrer al Molí dels Aubins 

vegeu notícia a La Vanguardia

l'oportunitat de recuperar lo riu - La Directa

el que fan amb l'aigua del riu Siurana és un espoli - El Punt Avui 3-3-18