Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

DENUNCIA

Dilluns, 08/01/2018

El Priorat i el Baix Camp sense aigua per al 2018

El pantà de Riudecanyes (17%) no rebrà ni una gota d'aigua del pantà de Siurana (12%) durant els 6 primers mesos del 2018. Així ho va aprovar l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA-Generalitat de Catalunya). 
La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes (CRPRiudecanyes) estableix que només donarà 3 hores d'aigua, en comptes de les 24 h. que donaven altres anys.

Davant la situació, hem de plantejar-nos: 
-quina gestió s'està fent des de la CRPRiudecanyes de l'aigua embassada al propi pantà i de l'aigua que rep transvassada alegrement des de Siurana. 
-quina gestió està fent Reus i voltants (Aigües de Reus, Ajuntament de Riudoms, Consorci d'Aigües de Tarragona...) d'una aigua que anava per al prioritari consum de boca i que avui ja no sabem on fa cap. 
-quina productivitat i a quins sectors està afavorint aquesta aigua al Baix Camp? La pagesia totalment ignorada, el preu de l'avellana sota mínims, les derrames de la CRPRiudecanyes cada dia menys assumibles per als pagesos de debò. 
-bona part del Priorat amb restriccions o sense poder consumir aigua de boca a causa del baix cabal del propi riu de la comarca, el Siurana, que és espoliat en un 95 %. 
-i allò que trobem més greu de tot: el Priorat sense reaccionar estratègicament davant l'espoli que suposa per a tota la comarca quedar-se sense el principal recurs natural per al seu desenvolupament sostenible. 

Per on ha d'anar la solució:

-que els polítics deixin de fer un ús populista d'aquest afer i entenguin que els recursos naturals no han de servir per a guanyar eleccions sinó per al reequilibri territorial i el bé del país (gent, natura, economia...) 

-restablir l'ús de l'aigua del riu Siurana, en terminis acceptables, per al propi ús de la comarca del Priorat: pobles, cabal ecològic, regadius, nous projectectes de desenvolupament relacionats amb un ús sostenible de l'aigua dins la pròpia conca... 
-que la pagesia del Baix Camp assumeixi com a pròpia la gestió de la CRPRiudecanyes, la governi i fiscalitzi i en tregui l'aprofitament necessari per al benefici agrícola; en contra de l'especulació, de l'ús comercial, lúdic, recreatiu... d'un bé escàs i que actualment està espoliant al Priorat. 
-que els ajuntaments de Reus (prou gespa, siusplau!!) i Riudoms renunciïn als cabals del Siurana, ja que amb el minitransvassament de l'Ebre tenen més que assegurat el seu desenvolupament futur. 
-que l'ACA faci de gestor, de moderador i d'àrbitre d'una situació on ara només fa d'espectador. Si volem una autèntica administració que vetlli pel conjunt del país, que ordeni i governi, hem d'exigir-nos una administració exigent, competent i moderna. 
És per a tot això que el GEPEC (Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes de Catalunya - Ecologistes de Catalunya) vol fer una aposta per aquest 2018. Ens toca fer un pas endavant en la gestió dels recursos naturals propis, sense escudar-nos en la mala gestió d'altres administracions, interessos i èpoques que ens han abocat a aquest caos hidrològic. 
Volem una gestió responsable, democràtica i equilibradora de l'aigua, al Baix Camp, al Priorat i a tot Catalunya! 

Vegeu les notícies publicades al respecte:

telenoticies comarques (la trobareu entre els minuts 14:22 i 18:06)

canal Reus televisió: GEPEC alerta que als pagesos del Priorat i el Baix Camp els faltarà aigua