Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

TERRITORI I URBANISME

Divendres, 14/06/2013

Felicitacions i reflexions GEPEC-EdC: les Terres de L'Ebre, Reserva de la Biosfera

Felicitacions i reflexions del GEPEC-EdC davant la declaració de les Terres de L'Ebre com a Reserva de la Biosfera

La Unesco va designar el dimarts 28 de maig  les Terres de l’Ebre com a reserva de la biosfera.
Des del GEPEC-EdC volem manifestar la nostra satisfacció, però amb puntualitzacions. Les Terres de l’Ebre són una serie d’espais de gran valor natural i paisatgístic, cal intentar que continui sent així. 

Són nombroses les amenaces cap al medi ambient de les Terres de l’Ebre. Deixant de banda les nuclears, perquè mereixen un apartat especial i perquè la zona en qüestió ha quedat fora, hi ha molts problemes a revisar, com per exemple:
El riu Ebre a la Ribera d’Ebre:
El riu Ebre està molt contaminat al sector de Flix. Hi ha també la font d’esta contaminació, que és la fàbrica de productes químics de Flix. Malgrat la zona de Flix hagi quedat fora, no és acceptable que el riu que dóna nom a estes terres tingui uns nivells de contaminació tan alts. És veritat que el procés de descontaminació ha començat i confiem que aquest problema serà superat en uns anys, però és necessari demanar a l’empresa propietària que treballe respectant la legislació mediambiental per no repetir una cosa semblant.
La “zona eòlica”:
A tota la zona de l’altiplà de la Terra Alta, hi ha una de les majors aglomeracions de parcs eòlics de Catalunya. L’impacte visual és enorme, i sobre les aus encara s’ha d’avaluar.  Un efecte molt negatiu d’aquesta estesa de parcs eòlics juntament amb les línies elèctriques que necessiten (quan són aèries, com és el cas majoritàriament), pot ser el que causen en les aus rapinyaires de la zona. La problemàtica s’agreujarà probablement en el futur, ja que a la vuitena de parcs eòlics que hi ha ara en diferents fases a l’altiplà de la Terra Alta, cal sumar els que podrien afegir-se.  A més, hi ha parcs eòlics projectats al sud de la comarca, als contraforts de les Serres de Pàndols i Cavalls en zones molt ben conservades i de gran interès paisatgístic i ambiental, que a més faran passar línies elèctriques per zones tan turístiques com la via verda.
Cal un fre immediat a la massificació eòlica a la Terra Alta, no declarant-la com a zona de desenvolupament prioritari i denegant les autoritzacions administratives als parcs de la zona sud de la comarca.
Les planes del Montsià:
La zona de plana interior del Montsià, la plana de la Galera, és una zona d’un gran interès paisatgístic i ambiental. Per una banda és probablement la zona de més acumulació d’oliveres grans, moltes d’elles mil•lenàries, de Catalunya. Per l’altra, és una zona de nidificació de l’esparver cendrós. És per això que una zona de la plana s’ha protegit com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). Aquest espai també és un corredor biològic entre la Serra de Godall i els Ports  i està amenaçada per la futura autovia A-7, que la parteix per la meitat.
Una reserva de la biosfera no pot tenir un dels seus corredors biològics partits per la meitat. Cal aturar el projecte i buscar alternatives més viables, perquè n’hi ha.
Delta de l’Ebre:
Hi ha una amenaça que afecta a tot el sector fluvial, però de forma especial al delta de l’Ebre, i és un problema molt seriós. Es tracta de la falta d’aigua i sediments al riu. Això té greus efectes en los fenòmens de salinització i subsidència del delta. Això és especialment problemàtic si es té en compte que el problema es pot agreujar en la detracció de nous cabals al futur canal Xerta-Sénia, i en la que es farà aigües amunt a un dels seus afluents, el Segre, quan funcioni plenament el canal de rec del projecte Segarra-Garrigues. A tot això cal afegir els nous projectes de regadius per bona part de la conca de l’Ebre. La manca d’un cabal ecològic suficient al riu és una hipoteca per al seu futur.
Cal una reivindicació per part dels politics ebrencs en bloc en favor d’un cabal ecològic. La detracció d’aigua del riu és absolutament incompatible amb la declaració de les Terres de l’Ebre com a reserva de la biosfera.
Nous desenvolupaments urbans:
Per últim, els futurs desenvolupaments urbans i industrials han d’estar en concordança i harmonia en lo que ha de ser una reserva de la biosfera. Per tant, globalment a les quatre comarques, però especialment al Baix Ebre i Montsià per ser les més poblades, es fa necessària una política de desenvolupament urbà i industrial sostenible, afavorint els creixements compactes, impedint la suburbialització, omplint polígons industrials buits i no obrint-ne de nous (La Galera – Godall, nous polígons al POUM de Sant Carles de La Ràpita, polígon de l’Ametlla de Mar, per exemple), no creant noves taques urbanes en mig de la natura, etc. Això hauria de ser per tot arreu, però més encara ha de donar exemple d’això una reserva de la biosfera.
Cal arreglar i no empitjorar els problemes ambientals de les Terres de l’Ebre. Entenem que aquesta ha de ser la filosofia sobretot d’una reserva de la biosfera.