Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

BIODIVERSITAT

Dimecres, 19/04/2017

L'àliga més amenaçada disposarà de 13 punts de suport més al sud de Catalunya

Àliga cuabarrada (Antoni Beneyto - ICRA)

El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC) lamenta el fet que, malgrat que el nombre de parelles al sud de Catalunya creix lleugerament, l'elevada mortalitat i el baix èxit de reproducció de l'àliga cuabarrada posen en perill la seva conservació a mig i llarg termini. Actualment, a les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre hi trobem 50 parelles d'àliga cuabarrada.

 A tal efecte, l'entitat ecologista treballa ara en la redacció de plans de gestió de 13 finques repartides en 6 comarques. Sumades, aquestes finques en custòdia sumen una superfície de 209 hectàrees, estan ubicades en altituds compreses entre el 150 m i els 850 m i abarquen ecosistemes que van des dels dominis més mediterranis com les màquies, fins als submediterranis com les pinedes de pi roig i pinassa. Per aquestes tasques es compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de l'Institut per a la Conservació dels Rapinyaires (ICRA).

Aquestes finques són als territoris de campeig de 8 parelles i la millora dels seus hàbitats poden contribuir tant a la conservació d'aquestes parelles com de la biodiversitat d'aquests ecosistemes mediterranis.

Altres aspectes de la gestió tenen en compte la conveniència de redactar plans de gestió forestal allà on són precisos i inclouran propostes per a contribuir la conservació d'insectes pol·linitzadors, l'augment de la quantitat de preses naturals o la limitació al pas en èpoques de cria.

En paral·lel s'estan signant acords de custòdia per noves finques amb el mateix objectiu compartit pels seus propietaris públics i privats: conservar l'àliga cuabarrada i la resta de la biodiversitat, així com el patrimoni cultural rural.

L'entitat sol·licita la participació de la ciutadania. Els interessats es poden adreçar a la seu de l'entitat www.gepec.cat 

Per mes informació podeu trucar-nos al telèfon 977 331142