Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

FES UN PROJECTE AMB NOSALTRES

Dimarts, 28/02/2017

Vols participar activament en la conservació de l’arquitectura de la pedra seca?

Restauració barraca del Pedrellà, fotografia: Esther Bargalló

El GEPEC-Ecologistes de Catalunya participa activament en la conservació i difusió de l’arquitectura de la pedra seca a les comarques del sud de Catalunya i et convida a sumar-t'hi

Aquestes construccions, de tipologia molt variada perquè es coneixen des de barraques a aljubs, arneres, murs, pous de gel, carrerades, etc. de tradició mil·lenària en els països mediterranis en entorns rurals, estan cada vegada més reconegudes des de diverses instàncies tan científiques i tècniques com socials.

Tant es així, que des de les diverses administracions implicades: Estat, Generalitat de Catalunya, municipis... s’estan duent a terme catalogacions i mesures de protecció, entre les quals, la declaració d’algunes d’aquestes estructures com a BCIN o BCIL (Bé Cultural d’Interès Nacional i Bé Cultural d’Interès Local). També entitats d’investigació i assessorament com és, per exemple, l’Observatori del Paisatge, destaquen l’important paper paisatgístic d’aquestes construccions, la funció de conservació de l’entorn, el testimoni d’una manera de viure i d’uns coneixements i tradicions orals que ens han arribat de temps passats, el seu atractiu turístic i la possibilitat que siguin eines de revitalització econòmica dels territoris on es troben: es parla ja del “paisatge de la pedra seca”.

Finalment, comentar que des del món científic i tècnic i des del camp d’estudi de la cultura popular i tradicional, s’han fet des de fa ja alguns anys aportacions per conèixer i conservar millor aquest patrimoni. Algun cas, proper a nosaltres, seria la ponència presentada al X Congreso Nacional de Arqueología, que va tenir lloc l’any 1967 a Maó, “Construcciones de piedra en seco en la provincia de Tarragona: las barracas de Mont-roig” de S Vilaseca i M.L. Vilaseca. O, la publicació el 1994 de “Les barraques de pedra seca de Vila-rodona”, de M. Martínez.

El GEPEC-Ecologistes de Catalunya, com a entitat declarada d’utilitat pública, entitat també d’estudi, com indica el seu nom i dins de la seva línia de treball en defensa del medi ambient, entén que ha d’incloure l’arquitectura de la pedra seca com a mostra de l’activitat humana, ecològica, respectuosa amb l’entorn i que ajuda a enriquir aquest medi i a entendre’l millor. Només al municipi de Mont-roig del Camp, des del 2007 i en col·laboració amb l’Associació de Veïns “Muntanya Roja” i el Grup Barracaire de Mont-roig ha restaurat 9 barraques de pedra seca i un tram de carrerada o camí ramader.

Relació de les estructures restaurades:

  • 2007: barraca en Espiral

  • 2008: barraca del Lluís Font

  • 2009: barraca del Miquel Terna (1a part)

  • 2010: barraca del Miquel Terna (2na part)

  • 2010: barraca del Quimeres

  • 2011: barraca del Ventanes

  • 2012: barraca de l’Anna Maria Parés

  • 2013: dues barraques de les Terres Noves

  • 2014: tram d’una carrerada als Masets

  • 2016: barraca del Pedrellà

Ens ajudes a allargar aquesta relació, a la vegada que aprens unes tècniques ancestrals que ens són molt pròpies?

T’esperem!

Inscriu-te aquí