Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

ACTUALITAT

RECOLZA UNA CAMPANYA

Dijous, 24/01/2013

Crema massiva de residus a Europa

Un estudi de GAIA alerta de l'augment de deixalles que són incinerades, posant en perill la seva prevenció i reciclatge

L'estudi elaborat per la Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA) revela que les incineradores que estan en funcionament en alguns estats de la UE sumen més capacitat que la quantitat de residus no reciclables generats. No obstant això, la indústria està pressionant per ampliar encara més la capacitat d’incineració a Europa. Des d'Ecologistes de Catalunya, defensem que si la Comissió Europea vol mantenir el seu compromís de limitar la incineració dels residus no reciclables per a l’any 2020, l’estratègia hauria de ser tancar les incineradores i no de construir-ne de noves

Les dades exposades per GAIA, a més, ens recorden que la incineració no és cap solució al canvi climàtic, sinó que és una font molt intensiva en emissions de carboni i és molt menys eficaç que el reciclatge. Amb tot, creiem que no hi ha una justificació energètica vàlida per a la crema en dels residus municipals.

Malgrat tot, però, la pujada de preus de les energies fòssils i el tractament benèvol que està tenint el mercat de Drets d'Emissions de Carboni respecte a la incineració de residus, estan propiciant que la crema entri en conflicte amb la recuperació i la preservació dels recursos que hi ha a les deixalles. A més a més, la incineració de residus municipals per a fer electricitat i calor no és sostenible, ja que es fonamenta en la crema de residus en massa, sent aquests majoritàriament evitables, aprofitables i no renovables.

Si l’excés de capacitat d’incineració continua o s’amplia serà a costa dels contribuents -ja que augmentarà les taxes de residus per a compensar la capacitat instal·lada no utilitzada- o a costa de la prevenció i reciclatge de residus -ja que no hi haurà residus suficients per a cremar. És per això que reclamem que la Comissió Europea controli la capacitat d’incineració en el mercat europeu i garanteixi així que no es posi en perill la prevenció i el reciclatge. I és que, tot i que les noves incineradores incorporin millores tecnològiques en els sistemes de retenció de partícules i contaminants, i independentment de la tecnologia adoptada, es produeixen milers de substàncies contaminants, de les que tan sols es coneix entre un 10 i un 20%.

Dit això, afirmar que cal canviar el model de producció, consum, generació i gestió dels residus -també en el nostre país en concret- i avançar en l’Estratègia Catalana Residu Zero, que ja s’està impulsant des de diferents àmbits institucionals.

 

Link de Referència