Logo de cabecera para Gepec-EdC
Logo Gepec, posicion middle
Boto capçalera, feste'n SOCI Boto capçalera, contacte
ÀREA D'USUARIS  

Educació ambiental i pràctica al bosc de Vicenç

El Bosc de Vicenç és un espai de convivència entre Homo sapiens i l’ecosistema mediterrani, on podem fer interpretació de la natura i de la tradició cultural de la gestió sostenible de l’entorn. 

Us proposem de començar per conèixer el Mas de Vicenç, que és una finca agroforestal i ramadera en actiu de 6,5 hectàrees destinada a l'educació ambiental i amb un acord de custòdia signat amb el GEPEC des de l'any 2008. Envoltada de dos boscos: una pineda a l’obaga i un alzinar al solell, la propietat intenta mantenir els usos seculars del treball del camp tot mirant d’afavorir la supervivència, el manteniment i el reviscolament de la flora i fauna mediterrània

Tipus d'activitat: Sortida Educació ambiental

Data de l'activitat: 2018-04-15

Horari: 9:30 a 13:30h

Lloc: L'Argilaga

Geolocalització (lat, long): (41.2089723, 1.2921131000000514)

Contingut:

Vet aquí un seguit d’activitats que hi podem dur a terme:

D’entrada podem fer una bona passejada des de l’Argilaga fins al Bosc, tot analitzant el capteniment que ja els nostres avantpassats observaven envers l’entorn i que la gent de l’Argilaga encara manté fermament. Fent camí coneixerem els usos agraris actuals i valorarem la diversitat de flora de l’alzinar, tot practicant la identificació dels arbusts, de les lianes i de les plantes característiques de l’ecosistema mediterrani.
Un cop a la finca, és preferible de fer un salt cap a la fauna que habita al Bosc de Vicenç. Es tracta d’apropar-nos-hi observant des de l'aguait la diversitat de visitants i d’habitants d’un punt d'aigua permanent.
Encabat, mentre ens endinsem a l’alzinar contemplant la varietat botànica que hi arrela, anem fent l’anàlisi de rastres sobre diversos substrats per extreure’n tota la informació possible, el seguiment de l’ocupació de caixes niu per a rates pinyades a través d’una sonda i l'observació de les càmeres de fototrampeig, analitzant les targetes gràfiques per descobrir la fauna que visita el Bosc de Vicenç quan no hi ha presència humana.
Al Bosc podem practicar tècniques de regeneració de l'alzinar com són la neteja i poda d’arbres i arbusts, l’expulsió d’espècies piròfites i competidores i la consolidació del substrat arbustiu mitjançant tècniques de propagació d’arboços, aladerns, marfulls...
Quan s’escau fem el seguiment de les trampes per a micromamífers parades la nit abans, trampeig no agressiu que permet conèixer i prendre les dades biomètriques de les espècies menudes que hi habiten, com són les musaranyes, els ratolins...
Si hi ha marxeta, fem una bona passejada fins al Mas de Moragues a través de la qual podem repassar les característiques dels conreus mediterranis i trobar exemplars centenaris de savina i de llentiscle.
La tècnica de la pedra seca és fonamental per al capteniment del paisatge ondulat dels nostres encontorns: podem fer pràctica de com es consolida un marge o fer una trona per protegir arbusts i arreplegar pedruscall.

Detalls pràctics:

El lloc de trobada és el cafè del casal de l’Argilaga, situat en una esplèndida edificació modernista bastida per l’esforç dels cooperativistes de l’Argilaga al segle XIX.
 Porteu calçat i roba còmodes, aigua, prismàtics, bloc de notes i llapis...
 Si ve de gust, en haver acabat ens podem entaular per dinar. Tenim dues possibilitats: anar al casal de l’Argilaga, que és un bar de poble on fan tapes, entrepans i llesques, o bé encarregar alguna menja a ca Vinyals, on fan uns pollastres a l’ast molt ben condimentats i endrapar-ho al Bosc mateix.
 La selecció de les activitats es fa d’acord amb l’època de l’any i segons les prioritats que la finca ens demani.
El mitjà de transport ha de ser particular, que es pot compartir.

Grau de dificultat: baix

Es apte per a cadira de rodes? si

Es apte per a persones grans? Si

Es apte per a nens petits? Si

Aportació: la voluntat es destinarà a millores a la finca 

Apuntat!


Les seves dades seran incorporades en un fitxer i tractades a fi de gestionar de forma adient la seva sol·licitud d’inscripció a l’activitat organitzada des de la nostra Entitat i els tràmits administratius que d’aquesta es derivin, així com per a l’enviament, per a qualsevol mitjà, d’informació sobre notícies i/o activitats del G.E.P.E.C. que puguin ser del seu interès. Les dades són confidencials i d’ús exclusiu del Responsable del Fitxer, GRUP D’ESTUDI I PROTECCIÓ DELS ECOSISTEMES CATALANS – ECOL·LOGISTES DE CATALUNYA (en endavant, el G.E.P.E.C.), amb domicili a 43201 Reus (Tarragona), Av. Prat de la Riba, 18 2º. Si ho desitja, pot exercir accedir, rectificar, cancel·lar i oposar-se al tractament d’aquestes dades mitjançant escrit dirigit al Responsable de Seguretat a la direcció anteriorment esmentada.

En compliment del deure d’informació establert a l’art. 10 de la vigent Llei 34/2002, de 11 de juliol, de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic, li comuniquem que el dinamitzador i gestor de continguts de la Web és el G.E.P.E.C. El domini d’Internet www.gepec.cat es troba inscrit en el registre corresponent, atenent a comunicacions dels usuaris i/o interessats a l’apartat habilitat de secretaria@gepec.cat.